Spring naar de content
bron: shutterstock

Kunnen we ooit gezond leven op een andere planeet?

Steeds meer rijke mensen doen aan ruimtevaart. Misschien willen ze zich op termijn op een andere planeet vestigen. Maar is dat wel realistisch?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door William Cortvriendt

Iedereen zal het hebben vernomen. De rijksten der aarde zoals Jeff Bezos, Elon Musk en Richard Branson hebben hun vizier gericht op buitenaardse doelen. Hamilton Nolan betoogde onlangs in The Guardian dat dergelijk rijke mensen denken dat ze zich alles kunnen veroorloven en dus ook om de uitgeputte en steeds vollere en hetere aarde achter zich te laten met hun ruimteschip. Hij schreef zelfs: “Let’s call this what it is: they are making plans to get the hell out of here.” Maar, hoe realistisch is dat laatste voor de miljardairs en misschien in latere instantie ook voor de wat minder bedeelden onder ons?

Een enkele reis naar Mars neemt minimaal een halfjaar in beslag en de planeet is – evenals de overige planeten en hun manen in ons zonnestelsel – voor mensen onbewoonbaar. Dit komt onder meer door het gebrek aan de juiste zwaartekracht, de verkeerde samenstelling van de atmosfeer en het gebrek aan bescherming tegen de schadelijke straling van de zon. Dan maar ons oog richten op de ontelbare andere sterren die ook planeten hebben, zou je zo zeggen. In ons sterrenstelsel, de Melkweg, bevinden zich al enige honderden miljarden sterren en we weten ondertussen ook dat het door ons waarneembare deel van het universum ook alweer meer dan honderd miljard van dergelijke sterrenstelsels bevat. Ondertussen is ook ontdekt dat rond bijna alle sterren planeten draaien, waarvan er bij een aantal toch de juiste omstandigheden zouden moeten bestaan voor mensen om daar een nieuw bestaan te beginnen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap