Spring naar de content

Moet je wel of niet een anti worteldoek gebruiken in je moestuin?

Ben je bezig met het geven van een makeover aan je tuin? Schelpen kopen dan een goed idee zijn. Hiermee kun je namelijk de tuin een heel andere look geven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Daarnaast zijn er ook steeds meer Nederlanders die ervoor kiezen om een moestuin te creëren achter het huis. Op deze manier kun je op een gegeven moment mogelijk zelfs zelfvoorzienend worden, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Wil je ook graag beginnen met een moestuin? Je zou er dan voor kunnen kiezen om een anti worteldoek te gebruiken, al is dit een controversieel onderwerp. De practici vinden dit een goede keuze, terwijl de esthetici juist tegen zijn. Lees hierover meer in dit artikel.

Eerst is het goed om te weten wat een anti worteldoek überhaupt is. Het is een geweven doek van polypropyleen, een plastic materiaal. Het is bovendien licht poreus en is ook nog eens ademend. Het water trekt dan ook langzaam door dit doek heen. Een anti worteldoek wordt normaal gesproken gebruikt om plantgroei vanaf de onderkant te stoppen. Bovenop worden er vaak houtsnippers gelegd, al kun je ook kiezen voor basalt split

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Daarnaast kan een anti worteldoek dus ook toegepast worden in een moestuin, wat steeds vaker gedaan wordt in ons land. Dit is enerzijds een goede toepassing aangezien je zo in het najaar de moestuinbedden kunt bedekken waardoor je onkruid tegen kunt gaan en grond los kunt houden. Daarnaast spoelen de voedingsstoffen niet naar de diepere bodemlagen door de regen in de herfst en winter. Ook kun je het doek gedurende het seizoen gebruiken als bedekking. Dit doe je dan voor de paden tussen de moestuinbedden, wat ervoor zorgt dat deze delen onkruidvrij blijven terwijl de moestuinbedden alsnog direct zaaiklaar zijn. Je hoeft niet eens meer te spitten.

Plastic staat tegenwoordig natuurlijk wel ter discussie, wat zeer terecht is. Langzaam maar zeker maken we van de zee een plastic-soep, waardoor afvalreductie alsmaar belangrijker ijkt te worden. Op onze aardbol is er nu al te veel plastic, waarbij met name de kunststof items die maar één keer gebruikt worden een probleem zijn. Ook de anti worteldoek krijgt hierdoor regelmatig kritiek. Dit komt niet alleen doordat het gemaakt is van plastic, maar ook doordat het er niet al te mooi uitziet en giftig kan zijn waardoor het bodemleven afsterft.

Helaas hebben de anti worteldoeken dus wel te maken met de nodige nadelen. Toch heeft het ook zeer veel voordelen. Daarom moet je zelf gaan overwegen of de voordelen opwegen tegen de nadelen van het gebruik van een anti worteldoek in je nieuwe moestuin. Je eigen uitgangspunten zullen natuurlijk hierbij een grote rol spelen. Als je de natuur en het milieu erg belangrijk vindt, zul je immers tegen het gebruik van anti worteldoek in een moestuin zijn. 

Wat dan ook je keuze mag zijn, het is zeker mogelijk om gebruik te maken van een anti worteldoek bij het creëren van een moestuin. Of dit een goed idee is, mag je zelf bepalen!