Spring naar de content

Hoge energieprijs stabilisiteert: overstappen loont

De laatste maanden is er veel discussie over de stijgende energieprijzen in ons land. In december 2021 bereikten we zelfs de hoogste energieprijs ooit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Als reactie daarop heeft de overheid al gekozen voor de nodige compensatie. Zij bieden korting aan op de energierekening in de vorm van een lagere energiebelasting. Er is ook ander goed nieuws op het gebied van energie: de energieprijs lijkt voor nu enigszins te stabiliseren, waardoor overstappen toch kan lonen.

Waarom de energieprijs zo snel gestegen is

Om de actuele energieprijs beter te begrijpen, is het zaak om wat meer te weten over waarom de energieprijzen zo snel gestegen zijn. Dit is een samenloop van meerdere omstandigheden. Zo lag de energieprijs historisch laag tijdens de corona- en oliecrisis. Nu we langzaam maar zeker weer opkrabbelen en de wereldwijde economie weer sterker aan het worden is, stijgt de vraag naar energie. Daardoor stijgen logischerwijs ook de prijzen. Wat hier ook mee te maken heeft, is het feit dat we tijdens de lockdowns meer energie zijn gaan verbruiken. Al het thuis zijn en werken vanuit huis is op die manier terug te zien op de energierekening.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Word met één click op de doneerknop donateur en steun daarmee de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd.

Doneren

Een andere duidelijke reden voor de hogere energieprijzen is het gastekort. Er is minder gas beschikbaar door de koude winter van vorig jaar. Ook wordt er minder gas gewonnen in Groningen in verband met bevinggevaar. Dat betekent dat we afhankelijk zijn van gas uit het buitenland, onder andere uit Rusland en Amerika, maar ook vanuit die landen is het aanbod van gas beperkt. Tel daarbij de verandering van weersomstandigheden op en je hebt (helaas) hét recept voor stijgende energieprijzen. Dit heb je de laatste tijd zeker gemerkt wanneer je een nieuw energiecontract moest afsluiten.

Groter aanbod van energiecontracten en meer aanbiedingen

Maar: na maanden van pessisme omtrent de stijgende energietarieven is er toch een beetje licht aan het einde van de tunnel. Het lijkt er namelijk op dat de energiemarkt zo aan het begin van het nieuwe jaar een beetje tot rust aan het komen is. Dat betekent niet dat de energieprijs ineens een stuk lager is gaan liggen; wel dat de tarieven ietwat stabiliseren waardoor het in sommige gevallen interessant kan zijn om weer te beginnen met vergelijken en overstappen. Er zijn namelijk sinds enkele maanden weer meer energieleveranciers die met aanbiedingen de energiemarkt betreden.

In oktober vorig jaar trokken de meeste energiebedrijven hun deals en kortingen in, omdat de onzekerheid omtrent de energietarieven te groot was. Er is zelfs een aantal energiebedrijven failliet gegaan omdat ze nog te veel energiecontracten hadden lopen voor lagere prijzen in vergelijking met wat ze zelf moesten betalen voor het inkopen van energie. Nu er wat meer duidelijkheid is, durven leveranciers weer wat vaker vaste contracten aan te bieden voor in ieder geval één jaar. Wat interessant is voor de afnemer is dat er ook weer meer welkomstpremies worden aangeboden waardoor nu overstappen zeker kan lonen. Doe dat door te beginnen met energie vergelijken, daarvoor zijn er diverse vergelijkssites. Wij gebruikten de vergelijker van kieszeker.

Wat is de verwachting van de energieprijs in de toekomst?

De energiemarkt lijkt voor nu even stabiel te zijn; helemaal in vergelijking met de laatste weken van 2021. De energietarieven, en dan met name de prijs voor gas, ligt momenteel zelfs wat lager dan toen. In vergelijking: wanneer je nu een energiecontract afsluit, heb je te maken met een gemiddelde prijs van € 1,80 tot € 1,90 per kubieke meter gas. Aan het einde van 2021 lag dit bedrag ver boven de € 2. Kijken we echter naar het begin van 2021 dan zien we dat de gasprijs per kubieke meter € 0,70 was. De totale energieprijs ligt dus nog steeds erg hoog en de verwachting is dat dit niet snel gaat dalen.

Natuurlijk is de prijs van energie nooit helemaal te voorspellen. Uit divers onderzoek van ABN AMRO blijkt echter dat ze verwachten dat de gasprijs het hele jaar hoog zal blijven liggen; helemaal nu de spanningen met Rusland wereldwijd oplopen. Een groot deel van het gas komt daar vandaan. Ook is het nog even afwachten of de milde winter toch nog omslaat in een koude winter. Op zo’n punt zal er weer meer vraag zijn naar gas waardoor de gasprijs weer verder zal stijgen. Kortom: wanneer het om je energierekening gaat kan het voor nu lonen om over te stappen. Kijk goed waar je het meest voordelig uit bent en laat zo’n energieprijs voor minstens een jaar vastzetten als dat mogelijk is.