Spring naar de content
bron: anp

Bio onder vuur

Nederland wil naar 15 procent biologische landbouw in 2030; nu gaat het nog om slechts 4,4 procent. Is dat doel haalbaar? De sector staat juist onder druk, en krijgt veel kritiek. Michaël Wilde van Bionext reageert op de bezwaren. ‘Consumenten associëren biologisch met duur.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Oswin Schneeweisz

Wie kritiek heeft op biologische landbouw is in het huidige tijdsgewricht al snel een klimaatontkenner of ecohufter. Maar hoe zit het nou echt met al die zogenaamde positieve aspecten van de biologische landbouw? Welke claims zijn waar, welke niet, en hoe reageert de biologische beweging op alle aantijgingen? Verkoopt de bioboer knollen voor citroenen of klopt er niets van al die kritiek? De belangenbehartiger van de bioboeren (Michaël Wilde, directeur van ketenorganisatie Bionext) reageert. 

Landgebruik

Misschien het grootste probleem van biologische landbouw: er is meer grond voor nodig om dezelfde hoeveelheid voeding te verkrijgen. Uit diverse studies blijkt dat de soortenrijkdom op biologische velden ongeveer 30 procent hoger is dan op niet-biologische landbouwgronden. Dat is mooi, maar de opbrengsten zijn ook veel lager. En als we met z’n allen massaal aan de biologische groenten en vegaburgers gaan, hebben we nog meer grond nodig. Dat leidt dan weer tot extra ontbossing en minder natuurgebied. Dat schiet dus niet op. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap