Spring naar de content
bron: anp

De swingende jaren vijftig

De jaren vijftig duf en saai? Helemaal niet. De lesbo Pia Beck reed in haar blitse sportwagen over de boulevard, in huize Jagtlust begon de summer of love, en de Bijstands- en Mammoetwet werden voorbereid. Menig koppige voorloper drukte zijn stempel op de maatschappij. De jaren vijftig waren roaring, vindt schrijver Ad van Liempt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder

De eerste uitzending van wat toen nog het NTS Journaal heette, zorgde in januari 1956 meteen voor een Hilversumse rel. In de leader bevond zich een danseresje in tutu, wat bij de NCRV tot grote opwinding leidde. De protestants-christelijke omroep deelde NTS-hoofdredacteur Carel Enkelaar mee ‘voor dit onderdeel van het Journaal geen verantwoordelijkheid te kunnen dragen.’ Waarop de balletscène van twee seconden voorgoed uit de leader verdween. Want de verzuilde omroep was de baas in Hilversum.

Saai, sloom en duf, dat waren de jaren vijftig. Een beeld dat vooral in de jaren zestig werd gevestigd. De hemelbestormers van de sixties konden het voorafgaande decennium goed gebruiken als contrastvloeistof voor al het schoons dat zij zélf in petto hadden voor de mensheid.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap