Spring naar de content
bron: jos lammers/hh

Sylvana Simons: ‘Ik vind mezelf een prettig mens’

Bent u monogaam? Lijkt u op uw moeder? Wanneer was u het gelukkigst? Het is een greep uit de intieme en onthullende vragen – gebaseerd op de questionnaire van Marcel Proust – die ruim achthonderd Nederlanders sinds 1997 hebben beantwoord in de rubriek ‘Zelfportret’ in HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

In het boek Zelfportret – Persoonlijke vragen aan negentig Bekende Nederlanders zijn de negentig beste, verrassendste, inspirerendste zelfportretten geselecteerd en in chronologische volgorde gezet. Op onze website lichten we enkele bijzondere edities uit, waaronder deze met Sylvana Simons van 19 oktober 2001, opgetekend door Martin Bons.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Moe maar gelukkig.

Wie zijn uw helden?

Oprah Winfrey, Al Green en Nelson Mandela. Ze hebben prachtige dingen gedaan of gemaakt en combineren daarnaast alle drie kracht met kwetsbaarheid.

Lijkt u op uw vader?

Mijn vader is overleden, hij heeft zelf een eind aan zijn leven gemaakt. Uiterlijk heb ik het lichaam van hem en hij was net als ik goedgebekt, eigenwijs en altijd aanwezig.

Wat zijn uw dagdromen?

Ik droom vaak over een gezin met veel kinderen. En dan zou ik de hele dag willen moederen. Gelukkig is het een fantasie, want ik zou het nooit kunnen. Ik droom er wellicht over omdat ik uit een gezin van zestien kinderen kom maar als nakomertje alleen ben opgegroeid.

Wat is uw grootste angst?

Ik ben niet bang aangelegd.

Bidt u wel eens?

Niet tot God, maar ik heb wel conversaties met een hogere macht, wat eigenlijk gesprekken zijn met mezelf.

Bent u aantrekkelijk?

Ja, natuurlijk speelt het uiterlijk een rol, maar ik denk dat een groot deel van mijn aantrekkelijkheid ook voortkomt uit mijn zelfbewustzijn.

Bent u monogaam?

Soms wel, soms niet. In mijn hart en ziel ben ik altijd monogaam en voel ik me verbonden met de man met wie ik ben, maar er zijn perioden dat ik het niet wil en kan opbrengen. Ik ben daar wel altijd eerlijk over, want ontrouw gepaard met liegen, dat kan ik niet.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Van Salvatore, mijn zoontje. Tijdens zijn eerste jaren was ik doodongelukkig. Zijn vader sloeg me en ik durfde niet weg te gaan. Salvatore heeft me de kracht gegeven om wel te vertrekken. Eenmaal alleen met zag ik dat ik wel iets voorstelde, een prachtig kind op de wereld had gezet en liefde kon geven én ontvangen.

Van wie houdt u het meest?

Van mezelf; ik vind mezelf een prettig mens, en als ik dat niet zou vinden, zou ik daaraan werken.

Lees het gehele interview in Zelfportret – Persoonlijke vragen aan negentig Bekende Nederlanders, samengesteld door Felix Huygen en Nick Muller.