Spring naar de content

Marian Donner: ‘Verliezen is het echte taboe’

Misschien is schrijver-journalist Marian Donner (48) wel de meest revolutionaire denker van Nederland. Met de antizelfhulpklassieker Zelfverwoestingsboek verwierf ze fans over de hele wereld. En in haar pas verschenen essay De grote weigering doet ze een onverholen poging het kapitalisme omver te blazen. Een filosofisch gesprek in dertig steekwoorden. ‘Over het intimiderende idee dat iedereen een winnaar moet zijn ontstaat nooit ophef.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans van Willigenburg

Hoe vaak komt het voor dat een geïnterviewde meedeelt bij voorkeur in de buitenlucht te worden ondervraagd? In overleg met Marian Donner blijven we lange tijd koersen op het Westerpark als ideale plek. Ook bij het geven van interviews blijft deze eigengereide ziel liefst niet verstoken van rookwaar; vandaar haar voorkeur af te spreken in de buitenlucht. Het interview begint door het koude weer in het horecagedeelte van Het Ketelhuis, maar Donner stelt, zodra de zon doorbreekt, inderdaad onmiddellijk voor op het terras te gaan zitten en steekt daar vrijwel meteen een peuk op.

Omdat ze een broertje dood heeft aan framing en als zelfverklaard ‘nachtmens’ veel liever de schimmige kanten van het bestaan opzoekt, wordt de klassieke vraag-antwoordvorm losgelaten. Zodoende kan Donner zonder restricties over zichzelf en die ‘krankzinnigheid van dit tijdsgewricht’ vertellen. Het wordt een prikkelend mozaïek tegen de zelfopgelegde rigiditeit van de huidige samenleving. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap