Spring naar de content

De dresscodes die elke man moet kennen

Uitnodigingen voor speciale gelegenheden als feestjes of presentaties gaan vaak gepaard met een dresscode. Dit wordt gedaan zodat iedereen die zich op de gelegenheid presenteert zich op zijn gemak voelt en niet buiten de boot valt. Er zijn ontzettend veel verschillende kledingvoorschriften waar bij speciale aangelegenheden om gevraagd kan worden. Daarom hebben we de drie meest bekende dresscodes voor je op een rijtje gezet en uitgelegd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Black Tie Dress Code

De Black Tie dresscode zie je vaak terug tijdens gala’s, bruiloften en diners. Het is een semi-formeel kledingvoorschrift dat strikte regels heeft over wat je wel en niet mag dragen. Als man kleed je je voor een black tie aangelegenheid in een zwarte smoking, waarbij het jasje gestoffeerde knopen en satijnen revers heeft. Als je wilt kun je er een wit pochet aan toevoegen. Onder het jasje draag je een wit overhemd bedoeld voor een smoking, dit overhemd heeft een wingtip boord en een gestijfde geplooide voorkant. De mouwen van het witte overhemd hebben manchetknopen. De pantalon die bij een zwarte smoking hoort heeft fluwelen strepen aan de zijkant. Bij deze outfit draag je zwarte lakschoenen en zwarte sokken. Om de black tie look af te maken draag je een zelf gestrikte zwarte vlinderdas.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

White Tie Dress Code

De White Tie dresscode is het meest formele kledingvoorschrift dat gevraagd kan worden. Je komt deze dresscode tegen bij recepties, ontmoetingen met staatshoofden en gala’s. Bij dit kledingvoorschrift draag je als man een rokkostuum, zwarte sokken en lakschoenen. Het rokkostuum bestaat uit een zwart jasje met twee scherpe punten aan de voorkant en twee lange panden aan de achterkant. Je kunt er ook bij dit pak voor kiezen om een witte pocket in de borstzak te dragen. Onder het jasje moet een wit overhemd met omgeslagen punten en opstaande boord worden gedragen. Het witte overhemd wordt afgemaakt met het rokwit, een wit vest dat net onder het jasje uitkomt. De pantalon heeft een dubbele bies aan beide zijden en moet zwart zijn. Bij de White Tie outfit wordt een zelf gestrikte witte vlinderdas gedragen.

Tenue de Ville Dress Code

De letterlijke vertaling van ‘Tenue de Ville’ is stadskleding. Het is een dresscode voor chique aangelegenheden die overdag worden gehouden. Denk hierbij aan een chic tuinfeest, een bruiloft of een receptie. Van de mannen wordt verwacht dat ze een heren pak dragen met een das. Je mag er zelf voor kiezen of je hier ook een gilet aan toevoegt. Het is belangrijk dat de pantalon, de schoenen, het jasje en de riem een mooi geheel vormen, daarom raden we je combinaties af. Een leuk en subtiel patroontje in het jasje is nog wel een optie. Als het om een zeer formele Tenue de Ville dresscode gaat, kies je voor een donker pak. Is het vrij informeel? Dan mag je ook lichtere effen kleuren dragen. Zorg voor een overhemd dat lichter van kleur is dan het jasje en nette lederen brogue schoenen gemaakt van leer.