Spring naar de content

Poets de lak niet van je auto

Voor de grap hoor je het mensen die niet zo van het wassen van hun auto zijn weleens zeggen. “Kijk je uit dat je de lak niet van je auto poetst!” Helemaal onwaar is dit nu ook weer niet. Door het overmatig gebruiken van een spons kan de laklaag wat scheuren gaan vertonen. En vrouwen met lange nagels kunnen ook makkelijk schade aan de lak aanbrengen. Hoe los je dat op?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Polijsten

Het is natuurlijk geen optie om de nagels maar preventief af te knippen of je auto nooit meer te wassen. Een wekelijks bezoekje aan de wasstraat is een mogelijkheid, maar sommige autobezitters wassen hun voertuig liever zelf. Het werkt ontspannend en na afloop krijg je een trots gevoel als je voor je glimmende auto staat. Bovendien scheelt het iedere week zo’n 10 euro. En die krasjes dan?

Deze kan je weg laten werken. Er zijn genoeg bedrijven die gespecialiseerd zijn in het polijsten van een auto. Voor dit polijsten is het niet nodig om de auto van een nieuw laagje verf te voorzien. Je moet er alleen niet te lang mee wachten. Als de krasjes alleen de lak hebben beschadigd en niet de verf, kan je auto er dankzij het polijsten weer als nieuw uitzien.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Voorkomen is beter dan genezen

Om bovenstaande uitspraak meteen in het juiste perspectief te plaatsen; het is nauwelijks mogelijk om te voorkomen dat er kleine oneffenheden in de laklaag komen. Maar je kunt dit proces wel voor een groot deel beïnvloeden. Zeker als je met de hand de auto gaat polijsten, moet je goed weten wat je doet.

Zonder dat je vooraf de auto grondig schoonmaakt, ga je met het polijsten meer kwaad dan goed doen. Eerst moet het grove vuil van de auto af, daarna het zogenoemde vliegroest. En als je het écht goed wilt doen, breng je daarna ook een kleilaag op de auto aan om het vuil dat je niet ziet te verwijderen.

Zelf polijsten kan dus ook, maar dit gaat wel ten koste van je volledige vrije zondag.

Gladde verkooppraatjes

Voor de grap moet je eens kijken wat er allemaal te koop is op het gebied van het schoonmaken van je auto. Een middel waarmee je krassen kunt vullen, diverse polijstpasta’s, spul dat speciaal gemaakt is om lak mee te reinigen. Al deze namen kan je gerust met een korreltje zout nemen. Natuurlijk heeft ieder middel zo zijn kwaliteiten, maar met een simpele autoshampoo, water en een spons ga je ook een heel eind komen.

En over de lak eraf poetsen. Dat gebeurt nu eenmaal. Dit is simpel op te lossen door de auto te laten polijsten. Na afloop ziet je auto er weer als nieuw uit.