Spring naar de content
bron: pexels

Wat kan een arbeidsrecht advocaat voor je doen?

Als werkgever of zzp’er kan het soms erg ingewikkeld zijn om te begrijpen waar je rechten en plichten liggen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Een arbeidsrecht advocaat is geschoold in het arbeidsrecht en kan helpen met verschillende zaken, van contracten tot geschillen en van aansprakelijkheid tot het versturen van incasso’s.

Opstellen van contracten

Een arbeidsrecht advocaat kan een werkgever helpen om goede arbeidsovereenkomsten op te stellen. Zo weet je zeker dat afspraken rechtsgeldig zijn en op de juiste manier op papier staan. Er zijn twee soorten arbeidscontracten waarbij een arbeidsrecht advocaat je kan helpen: eentje voor onbepaalde tijd en een contract voor bepaalde tijd. Als we het hebben over een arbeidscontract voor onbepaalde tijd, dan hebben we het over een vast contract. Deze overeenkomst mag niet zomaar worden ontbonden, in tegenstelling tot een contract voor bepaalde tijd. Hierbij staat het einde van het dienstverband van de werknemer vast. Beide partijen kunnen hierna besluiten het contract te verlengen voor een bepaalde tijd; dit kan maximaal 2 jaar, daarna dient er een vast contract geboden te worden. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Een arbeidsrecht advocaat kan je niet alleen helpen bij het opstellen van een vast arbeidscontract, maar ook bij het ontbinden ervan. Dit wordt vaak gedaan door middel van een vaststellingsovereenkomst, ofwel ontslag met wederzijds goedvinden. 

De advocaat is er niet alleen voor de werkgever, maar ook voor de werknemer. Zo kan de advocaat de afspraken die in een arbeidscontract of een vaststellingsovereenkomst staan voor je controleren en eventuele onderhandelingen uitvoeren.

Als ZZP’er

Een advocaat in Den Bosch kan je bijstaan als je zelfstandig ondernemer zonder personeel bent. Denk aan het opstellen van algemene voorwaarden, het controleren van onderdelen van opdrachtovereenkomsten, facturering en ingebrekestelling, auteursrecht, letsel- of ongevalschade, en verzekeringen. Ook kan een arbeidsrecht advocaat je als zzp’er helpen als klanten je niet betalen. Zo kan er een incasso worden verzonden door je advocaat. Doorgaans nemen klanten een dergelijke incasso direct serieus, waardoor ze de openstaande factuur betalen. Mocht het zover komen dat de klant na meerdere herinneringen en incasso’s alsnog niet betaalt, dan kan de arbeidsrecht advocaat je bijstaan in een rechtelijk proces. Hierbij komt de zaak voor de rechter die een beslissing zal nemen over de te nemen stappen voor de niet-betalende partij. Niet alleen kun je op deze manier het geld krijgen waar je recht op hebt, maar ook een schadevergoeding krijgen. 

Ziekteverzuim

Ziekteverzuim kan een ingewikkelde zaak zijn. Daarom kan het fijn zijn om een neutrale partij in te schakelen die de rechten en plichten van zowel de werknemer als de werkgever kenbaar maakt. Bovendien kan de arbeidsrecht advocaat helpen bij eventueel ontslag tijdens ziekte of bij ziekte. Het verschil is, dat een werknemer niet ontslagen mag worden vanwege de ziekte, maar wel tijdens ziekte en na het verstrijken van de re-integratieperiode van 2 jaar. De arbeidsrecht advocaat kan beide partijen ondersteunen tijdens een dergelijk proces en ervoor zorgen dat het soepel verloopt.

Werkgeversaansprakelijkheid

Wanneer je als werkgever werknemers in dienst hebt, dan ben je aansprakelijk voor je werknemers. Denk aan het creëren van een veilige werkplek, bescherming, duidelijke instructies voor het uitvoeren van de werkzaamheden, en rekening houden met leeftijd en ervaring van de werknemer. De aansprakelijkheid van de werkgever geldt ook bij bedrijfsuitjes onder werktijd, reizen onder werktijd en / of met een bedrijfswagen, en bij opleidingen en cursussen die de werknemer onder werktijd volgt.

Een arbeidsrecht advocaat helpt je om inzichtelijk te krijgen waar je precies aansprakelijk voor bent en kan je hierover adviseren.