Spring naar de content

Kraai op het menu

Schrijvende kok en hoofdredacteur Tom Kellerhuis at bij Italiaans restaurant Pianeta Terra in Amsterdam. Op het menu stond onder meer kraaienborst met spitskool, vijgen, knolselderij en balsamico.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Pianeta Terra uit Amsterdam werd onlangs door Italië Magazine verkozen tot het beste Italiaanse restaurant van Nederland van 2022 en dat maakte nieuwsgierig. Zelf had ik er vreemd genoeg nooit gegeten, terwijl het restaurant al meer dan twintig jaar precies in het midden op de route van twee favoriete stamcafés ligt: café De Zwart en café De Pels. Het zal ermee te maken hebben dat ik de afgelopen twintig jaar niet meer zo’n onovertroffen caféganger ben en de redactie van HP/De Tijd de rond eeuwwisseling vanuit het centrum verhuisd is naar periferie van de stad.  

Vroeger was het namelijk elke donderdagavond raak en dineerden we, na een volle dag op de redactie, zonder uitzondering met een vriendenclub bij Zuid Zeeland op de Herengracht, om de hoek bij Pianeta Terra, dat toen nog niet bestond. Zuid Zeeland werd gerund door restaurateur Riet Kint en tenorsaxofonist Jan Cees Tans, die daarna verhuisden naar de Peperstraat met Kint & Co, en later zelfs helemaal naar het Zeeuwse Paal onder dezelfde naam, waar het restaurant nog steeds gevestigd is. Zuid Zeeland was een begrip vooral onder lokale intellectuelen, kunstenaars, musici, schrijvers en uitgevers. Zogezegd altijd vol met kunstzinnig volk aan strak gedekte tafels, genietend van de heerlijke seizoensgebonden keuken van Riet Kint. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap