Spring naar de content

Het best bewaarde geheim van Duitse wijn: Württemberg

Master of Wine Cees van Casteren heeft een dilemma, en het dilemma heet Württemberg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Cees van Casteren

Heb je dat ook wel eens? Dat je een restaurantje ontdekt dat zó goed is dat je het geheim wilt houden? Dat je het eigenlijk aan niemand wilt vertellen omdat je bang bent dat dan iedereen ernaar toe zal gaan? Welnu, ik heb dat sinds augustus met het wijngebied Württemberg in Duitsland. 

Nu moet je weten dat ik al in veel Duitse wijngebieden ben geweest en bij bijna alle gebieden wel een goed beeld heb. De Mosel bijvoorbeeld heeft spectaculair steile hellingen op leisteenbodems en zowel topkwaliteit droge als zoete Rieslings met vlijmscherpe zuren. De Pfalz is het Toscane van Duitsland met een Mediterrane Riesling-stijl met zachtere zuren maar meer body en vulling. De Ahr is het mekka van Duitse Pinot Noir, mineraal verfijnd en elegant, in een stijl zoals die vijftig jaar geleden in Nuits-Saint-Georges werd gemaakt. Het zuid-Duitse Baden munt ook uit in Pinot Noir maar meer in een Côte de Beaune stijl, rijper, voller en vleziger. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap