Spring naar de content
bron: anp

Maarten van Rossem voelt niets voor excuses slavernijverleden: ‘Waar houdt dit toneelstuk op?’

Maarten van Rossem voelt niets voor excuses voor het slavernijverleden. Dat zegt hij in zijn eigen podcast. ‘Moeten de Spanjaarden nu ook excuses maken voor de bezetting tijdens de Tachtigjarige Oorlog? En de Italianen voor hun onderdrukking in de Romeinse tijd? Waar houdt dit toneelstuk op?’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Nederland gaat excuses aanbieden voor het slavernijverleden. Dat zei minister Frank Weerwind afgelopen vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Maarten van Rossem windt zich in Maarten van Rossem – De podcast vreselijk op over de kniebuiging die het kabinet maakt voor de activisten die al lang op excuses voor het slavernijverleden wachten. “Excuses aanbieden is politiek-correcte mode”, bromt hij tegen podcasthost Tom Jessen. “Iedereen begrijpt dat het onzin is. Wat is er makkelijker dan excuses aanbieden voor iets dat je zelf helemaal niet gedaan hebt? [-] Waar houdt dit toneelstuk op? Moeten de Fransen ook hun excuses aanbieden voor de bezetting van Nederland? En de Spanjaarden voor de Tachtigjarige Oorlog? En de Italianen voor hun onderdrukking in de Romeinse tijd?”

Hij vervolgt: “Excuses aanbieden voor zaken die in het verleden zijn gebeurd en waar je zelf niets mee van doen hebt gehad, waarvan je op school al hebt geleerd dat het eigenlijk niet deugde, is flauwekul. We moeten er echt mee ophouden. [-] Het is een getuigenis van een afschuwelijke hypocrisie. Uiteindelijk stoelt het op de gedacht dat wij allemaal beter weten. Dat wij, als we toen geleefd zouden hebben, dat niet gedaan hebben. Dat is natuurlijk flauwekul.” [-] Stel je voor dat mijn vader een moordenaar was geweest. Waarom zou ik in godsnaam excuses aanbieden voor het feit dat mijn vader de buurman vermoord heeft. Ik heb het toch niet gedaan? Sterker nog: ik heb hem ook niet toegejuicht toen hij bezig was de buurman kort en klein te slaan. Als je er even over doordenkt dan kun je excuses maken voor werkelijk alles.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

De nabestaanden zouden zichzelf toch een stuk beter kunnen helpen door zich niet nu nog slachtoffer meer te voelen van datgene wat zich in het verleden heeft afgespeeld?

Maarten van Rossem

Van Rossem heeft wel een idee waarom het kabinet, na eerst te hebben gezegd geen excuses te willen voor het slavernijverleden, nu wel overstag is gegaan. “Dat is gemakzucht. Ze hebben tegen elkaar gezegd: jongens, dit gezeur gaat maar door, het is een favoriet onderwerp van de media, mensen die graag willen dat er excuses wordt aangeboden en eventueel zelfs herstelbetalingen worden gedaan zitten dag en nacht bij de talkshows, dus weet je wat we doen: we bieden onze excuses aan. Misschien krijgen we straks wel een staatssecretaris van Excuses die historische studies laat verrichten naar zaken waar we mogelijk nog meer excuses over kunnen aanbieden. Ik kan wel wat dingen bedenken.”

Het kabinet komt waarschijnlijk ook met een ‘bewustwordingsfonds’ van 200 miljoen euro om het historisch bewustzijn rond slavernij te vergroten. Van Rossem: “Je begrijpt dat dat geld allemaal verjubeld wordt aan de grootst mogelijke onzin. [-] De nabestaanden zouden zichzelf toch een stuk beter kunnen helpen door zich niet nu nog slachtoffer meer te voelen van datgene wat zich in het verleden heeft afgespeeld?” Jessen werpt tegen dat mensen zich daadwerkelijk nog slachtoffer kunnen voelen van het slavernijverleden. “Ja, ik heb ook gevoelens waar niemand rekening mee houdt. Alle bevolkingsgroepen hebben gevoelens waar niemand rekening mee houdt. Laten we daarmee ophouden en laten we het geld van dat fonds gebruiken om eventuele discriminatie van nu aan te pakken.”

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €4 per maand.