Spring naar de content

Het lijk op de Oudezijds Achterburgwal

In 1982 werd in een voormalig kraakpand op de Amsterdamse Wallen het lijk gevonden van een jongeman, dat er al jaren lag. Hij had een tatoeage met de tekst ‘Der Teufel soll mein Führer sein!’ De politie stond voor een raadsel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Oosterbeek

Hij lag erbij alsof hij in een diepe slaap was gevallen, de benen wat opgetrokken, de knieën licht gebogen. Eén arm leek onder zijn hoofd te zijn geschoven. Alsof hij geprobeerd had het zich zo comfortabel mogelijk te maken. Alleen die tuinslang, dat klopte niet. Waarom zat er een groene tuinslang om zijn benen gebonden? Had iemand geprobeerd hem te verslepen? En wanneer was dat dan gebeurd? Al direct nadat hij was overleden? Of pas veel later? Of toch al voor zijn dood? En wie had hem in dat tapijt gewikkeld? En natuurlijk: waarom? 

De patholoog-anatoom, dr. Zeldenrust, had erop gestaan zelf het lijk te komen bekijken op de plaats delict. Het was de eerste en de laatste keer dat hij een plaats delict bezocht. Er is een foto van gemaakt. Samen met een assistent buigt hij zich over een berg rommel waarin met enige moeite de contouren van een skelet zijn te ontdekken. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap