Spring naar de content
bron: anp

Raad van Toezicht van Atria moet verantwoordelijkheid nemen voor machtsmisbruik Kaouthar Darmoni

Het zou de Raad van Toezicht van kennisinstituut Atria sieren als ze haar verantwoordelijkheid neemt voor het wangedrag van oud-directeur Kaouthar Darmoni en excuses aanbiedt aan de slachtoffers, schrijft Alies Pegtel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alies Pegtel

Hoewel de details van haar machtsmisbruik mij niet bekend waren, kwam de val van Kaouthar Darmoni, als directeur van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis in Amsterdam, voor mij niet helemaal uit de lucht vallen. Atria beheert de grootste bibliotheek op het gebied van vrouwengeschiedenis in Europa, voor mijn werk ben ik al jaren een vaste bezoeker. Eenmaal zag ik de ravissante Darmoni zelf in de bibliotheek: op blote voeten, met wervelende rok en diep decolleté poseerde ze in een wolk van parfum voor een fotosessie tussen de boeken.

Vlak voor oudjaar maakte de Volkskrant bekend dat Darmoni is ontslagen wegens grensoverschrijdend gedrag. Ze heeft zich op meerdere terreinen ernstig misdragen, blijkt uit een extern onderzoek van Hoffmann Bedrijfsrecherche. Darmoni, die zichzelf betitelde als ‘CEO Atria’, zat van eind 2019 tot halverwege 2022 aan het roer van het kennisinstituut. In deze relatief korte periode, waarin de organisatie aan de Amsterdamse Vijzelstraat deels was gesloten wegens corona, zag zij desondanks kans een ravage aan te richten. Darmoni hield haar 33 medewerkers eronder met intimidatie, gescheld, gemanipuleer en spionage via camera’s. Ze liep soms op de werkvloer rond in een string en bh, duwde haar borsten en billen in opgedrongen buikdanssessies tegen collega’s aan, en lachte ze uit als ze daar niet van gediend waren.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap