Spring naar de content

Pas verschenen: Haasse, Meijsing en Van Keulen

Thomas van den Bergh bespreekt Ik stuur deze brief maar op goed geluk weg van Hella Haasse, Siciliaanse brieven van Geerten Meijsing en Moeder en pen van Mensje van Keulen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Verteltalent

De periode 1939-1950 was een woelig decennium in het leven van schrijfster Hella Haasse. Ze wisselde van studie, verhuisde veelvuldig, begon te publiceren, kreeg een nieuwe verhouding, brak met deze nieuwe liefde om twee jaar later, midden in de oorlogsellende, halsoverkop met hem te trouwen. Niet veel later kreeg ze een dochtertje, vlak voor de Hongerwinter uitbrak.

Omdat haar ouders in Batavia zijn achtergebleven, probeert ze hen per brief van al deze ontwikkelingen op de hoogte te houden, wat vooral in de oorlogsjaren een onmogelijkheid blijkt. In de 34 brieven, kaartjes en telegrammen die bewaard gebleven zijn, kun je Haasses worsteling op de voet volgen. Dat ze iets wil creëren (als actrice, dichter, toneelschrijfster) wordt allengs duidelijk, maar de rol van echtgenote valt haar zwaar. Vooral ook omdat haar geliefde Jan zich ontpopt als onmogelijk figuur.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap