Spring naar de content

Aanvullend verzekeren: wel of niet doen?

Veel Nederlanders staan aan het einde van het jaar weer voor de keuze: overstappen of niet?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Je wordt gebombardeerd met reclames die je vertellen dat die ene zorgverzekering toch écht de beste keuze is. Maar dit is niet het enige moment waarop je keuzes maakt over je verzekering. Er zijn nog veel meer momenten waarop je geconfronteerd wordt met de keuze voor een verzekering. Een nieuwe auto, een verhuizing, je huisdier—noem het maar op! En heb je dan gekozen voor een verzekering, dan heb je ook nog de optie om je aanvullend te verzekeren. Is dat nodig? Wanneer kies je voor aanvullend? Keuzes, keuzes, keuzes. 

Wat zijn aanvullende verzekeringen? 

Aanvullende verzekeringen zijn aanvullingen op de basisverzekering en bieden extra dekking voor bijvoorbeeld gezondheidszorg (op reis) en andere uitgaven zoals voor je auto, huisdier of woning.  

Hieronder staan enkele belangrijke overwegingen om je te helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing.

Wat dekken aanvullende verzekeringen precies?

Aanvullende verzekeringen kunnen dekking bieden voor dingen die niet door de basisverzekering worden gedekt, zoals fysiotherapie, tandartsbehandelingen en alternatieve geneeswijzen. Maar ook materiële zaken zoals je telefoon of laptop. Afhankelijk van de verzekeraar kunnen deze pakketten flink van elkaar verschillen. Daarom is het verstandig om basis- en aanvullende verzekeringen goed te vergelijken. 

Bepaal hoeveel risico je wil lopen 

Uiteindelijk sluit je verzekeringen af om zekerheid te krijgen. Dit gaat vaak om financiële zekerheid, maar kan soms ook te maken hebben met bijvoorbeeld de kwaliteit en keuzevrijheid wanneer je aanspraak moet doen op hulp. Bij verzekeraar InShared kun je bijvoorbeeld kiezen voor verschillende autoverzekeringen zoals de verplichte WA-verzekering of een Allrisk verzekering, maar daarnaast heb je ook de mogelijkheid om je aanvullend te verzekeren. Een inzittendenverzekering of pechhulpakket vallen onder de aanvullende opties. Zo kies je voor extra zekerheid. Ben je niet bereid extra te betalen voor een aanvullend pakket? Dan loop je het risico op hoge kosten.  

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af 

Soms klinkt een aanvullende verzekering heel interessant, maar blijkt het onderaan de streep niet eens veel voordeliger te zijn. Ga je bijvoorbeeld netjes twee keer per jaar naar de tandarts en betaal je dat zelf? En overweeg je nu om een aanvullend pakket af te sluiten voor tandartskosten? Bepaal dan of je echt goedkoper uit bent. De kosten voor de aanvullende verzekering kunnen nog wel eens hoger zijn dan twee keer zelf je tandartsbezoek betalen. Verwacht je daarentegen dat je komend jaar hogere tandartskosten gaat hebben? Omdat je bijvoorbeeld een beugel krijgt. Overweeg dan om wél te kiezen voor een aanvullend pakket. Even alles tegen elkaar afwegen kan je helpen om een goede keuze te maken. 

Dus, wel of niet? 

De keuze om een aanvullende verzekering te nemen is helemaal aan jou. Het kan bijvoorbeeld handig zijn als je verwacht dat je zorg nodig gaat hebben of kosten gaat maken die niet door de basisverzekering worden gedekt. Weeg de kosten van de premie voor de aanvullende verzekering af tegen de vergoedingen die je verwacht te ontvangen. En vergelijk ook de verschillende aanvullende verzekeringen bij verschillende verzekeraars.