Spring naar de content

Nederlands laatste ontdekkingsreizigers

Eind negentiende eeuw waren er nog heel wat witte plekken op de wereldkaart. Een club geografen besloot de binnenlanden van de Nederlandse koloniën te verkennen: Sumatra, Suriname, Nieuw-Guinea. Dat ging gepaard met veel ontberingen en mislukkingen. ‘De verminkingen maken het wel waarschijnlijk dat een krokodil de oorzaak van zijn dood is geweest.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Oosterbeek

Was het kalk? Of toch sneeuw? Niemand die begin vorige eeuw zeker wist wat dat witte spul was op de toppen van het Sterrengebergte in Nieuw-Guinea, waar eigenlijk alleen de kuststreek bekend terrein was. Dus werden er expedities uitgerust om dat te onderzoeken, met name door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG). Want vrijwel overal ter wereld mocht de mens dan zijn voetafdruk hebben achtergelaten, er waren eind negentiende eeuw nog genoeg witte plekken over op de kaart.

Ze zijn totaal vergeten, maar de expedities kunnen met een gerust hart Nederlands laatste ontdekkingsreizen worden genoemd. Bij elkaar waren het er zo’n veertig, allemaal georganiseerd door het KNAG. Grotendeels waren het expedities in wat toen nog de Nederlandse koloniën waren: tochten vol ontberingen, ruzies, zieken en doden. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap