Spring naar de content
bron: anp

Matennaaier

Waarom hadden zo veel babyboomers een hekel aan defensie en onttrokken ze zich aan de dienstplicht? En hoe kijken ze hierop terug, nu het aantal dreigingen toeneemt? Een voorpublicatie uit Wij waren geen soldaat – Het leger was voor losers, waarin de auteur zichzelf en zijn generatiegenoten aan een kritisch onderzoek onderwerpt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Herman Vuijsje

In 2018 schreef ik in NRC Handelsblad een artikel, ‘Ik was geen soldaat... maar waarom eigenlijk niet?’ Onderwerp was het feit dat ik me in de jaren zestig had laten afkeuren voor militaire dienst, maar nu, na de wake-upcalls van Trump (zorg eens voor je eigen defensie) en Poetin (de Russen komen), niet meer snapte waarom ik dat, net als een deel van mijn generatiegenoten, toen zo vanzelfsprekend vond. 

Een van de lezers van het verhaal, kolonel b.d. Theo van den Doel,defensiedeskundige en oud-VVD-Kamerlid, reageerde met een ingezonden stuk, waarin hij mij respectievelijk aanduidde als ‘free rider’, ‘profiteur’ en ‘spijtoptant’. Ik had ‘op slinkse wijze de dienstplicht ontlopen’ terwijl anderen ‘soms twee jaar van hun leven opofferden om hun grondwettelijke plicht na te komen’. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap