Spring naar de content
bron: anp

De angst voor het Onvoorstelbare

De zoon van zeventien had post gekregen van Kajsa Ollongren, onze minister van Defensie. Leuk, dacht hij nog, totdat hij kennisnam van de inhoud. Dan komt die oorlog in Oekraïne wel heel erg dichtbij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Dienstplicht

Mijn zoon kreeg post: “Deze brief gaat over je inschrijving voor de militaire dienstplicht en wat dat precies betekent. Lees deze brief goed, verder hoef je niets te doen.” Lezen was al nooit een hobby, dus bracht ik hem maar op de hoogte van de inhoud. “Huh, dienstplicht?” luidde de reactie, en daar zei de minister over: “In uitzonderlijke situaties, zoals een dreigende oorlog, kunnen de regering en het parlement de opkomstplicht weer instellen. In dat geval worden de dienstplichtigen eerst opgeroepen voor een keuring. Als dan blijkt dat iemand geschikt is, volgt daarna een oproep voor de militaire dienst.” Een alinea verder staat: “De oorlog in Oekraïne betekent niet dat je ineens wordt opgeroepen.” Het woordje ‘niet’ is vetgedrukt, maar ‘ineens’ niet. Terwijl de oorlog zo uit de klauw kan lopen dat Zelensky misschien ‘niet ineens’, maar wél op een later tijdstip de zogenoemde boots on the ground gaat verlangen van de Navo-partners. Eerst komen de beroepsmilitairen aan de beurt, maar dat reservoir is niet onuitputtelijk, en dan zijn de dienstplichtigen aan de beurt. 

De neiging is groot om te denken dat het zover nooit zal komen. Ik laat me ook wat graag geruststellen door iemand als oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif, die dit scenario in dit blad al voor onmogelijk hield. Maar het is eerder gebeurd in de recente vaderlandse geschiedenis (bij de ‘politionele acties’ in Indonesië van 1945 tot 1949 bestond ongeveer de helft van de in totaal 200.000 Nederlandse strijdkrachten uit dienstplichtigen). 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap