Spring naar de content

Sappige polemieken

De columnistiek is een ondankbaar métier, weten de Foute Jongens. Velen beheersen het genre niet, en ook wie het wel beheerst, krijgt het geregeld aan de stok met de hoofdredactie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Foute Jongens

Rob: Eigenlijk, mijnheer Van Amerongen, ben ik de mening toegedaan dat journalisten hun métier zo veel mogelijk buiten beschouwing dienen te laten. De navelstaarderij in programma’s als Medialogica van de ons plotseling ontvallen Clairy Polak en het dagelijkse Mediaforum op NPO Radio 1 staat mij nogal tegen, net als het fenomeen ombudsman bij verschillende dagbladen. Ik hoef niet te weten hoe de metselaar zijn specie samenstelt. Als het maar werkt, dáár gaat het om.

Voor één keer maak ik een uitzondering. Ik wil het met u hebben over het Algemeen Dagblad, kort gezegd het AD, dat zich ooit, toen Oscar Garschagen er hoofdredacteur was, dagelijks op de voorpagina als ‘Nederlands populairste kwaliteitskrant’ profileerde. Ze wilden, met andere woorden, niet op dat deftige NRC Handelsblad lijken, maar ook niet op die ordinaire Telegraaf. Ze gingen er ergens tussenin zitten. Toen hoorde je het al snel: het AD is vlees noch vis. Ze zijn er nog steeds niet in geslaagd om zich van dat imago te ontdoen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap