Spring naar de content
bron: anp

Het beeld regeert

Politiek Den Haag wordt geteisterd door een plaag. Woordvoerders, persvoorlichters en politiek adviseurs leggen een filter over de werkelijkheid en spinnen deze kapot. Dat is althans een veelgehoord bezwaar. Maar klopt dit wel, en wat kunnen we eraan doen? ‘Politici worden tegenwoordig primair gedreven door angst.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Pieter Jansen

Toen halverwege mei naar buiten kwam dat de toenmalige minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma moeite had met zijn anger management, richtte de kritiek zich niet uitsluitend op zijn handelen. Uit reconstructies bleek dat met name de mensen die ‘de bv Wiersma in de schijnwerpers zetten’ (lees: zijn afdeling communicatie) het moesten ontgelden. Acht van de negentien medewerkers waren in een kort tijdsbestek vertrokken. Een schrijnende situatie, maar wacht eens even, ácht van de négentien?!

De grote hoeveelheid communicatieadviseurs voor één minister stuit menigeen evenzeer tegen de borst als diens gedrag. Het woordvoerdersarsenaal van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is al langer mikpunt van kritiek. De omvang hiervan zou niet in verhouding staan tot wat Haagse redacties hiertegenover kunnen stellen, en evenmin tot het honderdvijftigtal controlerende Kamerleden en hun schampere ondersteuning.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap