Spring naar de content
bron: shutterstock

Eet maar gewoon, dan blijf je gezond genoeg

Veel sporters slikken een batterij aan vitamines en supplementen. Maar de effectiviteit hiervan is zelden bewezen. Ze kunnen zelfs schadelijk zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marcel Levi

Het zal vast onderdeel zijn van een never-ending midlifecrisis en ons ongerechtvaardigde wens naar eeuwig leven en gezondheid, maar mijn wielrenclubje neemt zich voor deze zomer een tocht door de supersteile Dolomieten te maken. En daar moeten we als 55-plus-mannen natuurlijk flink voor trainen. Dat is vooral heel gezellig, maar met toenemende verbazing zie ik hoe sommige medefietsers zich proberen voor te bereiden met diëten en voedingssupplementen. 

Zo zweert een van hen bij een dagelijkse inname van drie eetlepels glucosamine, terwijl een ander zich volledig heeft verslingerd aan co-enzym Q10 voor een betere conditie. Weer een andere collega-amateurwielrenner zweert bij veganistische algenolie om de gewrichten soepel te houden. En de algemene overtuiging is om zoveel mogelijk pasta te eten, om de glycogeenreserves tot in de verste hoekjes van je lichaam vol te stouwen. Ook worden tijdens het fietsen de bananen per tros geconsumeerd, omdat hier zo fijn veel selenium, mangaan en magnesium in zou zitten. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap