Spring naar de content

Tips om een bedrijf te runnen vanuit het buitenland

Heb jij een eigen onderneming en wil je deze  het liefst vanaf een zonnige bestemming kunnen runnen? Dat kan!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Mits je natuurlijk wel weet waar je allemaal rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld niet handig om een startup te willen leiden terwijl je zelf niet continu aanwezig bent. Ook is het belangrijk om rekening te houden met eventueel tijdverschil. Je kunt je wel voorstellen dat het allesbehalve praktisch is om vanuit een land waar het een paar uur vroeger of later is, een bedrijf te kunnen runnen. Om er dan toch voor te zorgen dat dit een succes wordt, hebben wij een aantal handige tips voor je! Onthoudt alleen wel dat deze tips enkel van toepassing zijn op het moment dat je al de nodige jaartjes onderweg bent.

Wijs een verantwoordelijke aan voor in Nederland

De belangrijkste eerste stap voor het runnen van een bedrijf op afstand, is het aanwijzen van iemand die jouw taken op locatie van je overneemt. Dit zijn als het ware jouw paar ogen, die ervoor moeten zorgen dat alles blijft lopen zoals voorheen. Doe je dit namelijk niet, dan wordt het een lastig verhaal. Om er zeker van te zijn dat de persoon die je op het oog hebt, dit ook kan, is het raadzaam om deze werknemer een aantal maanden met je mee te laten lopen, zodat diegene precies weet hoe het eraan toe gaat en jouw lijn door kan zetten terwijl jij in het buitenland zit heerlijk te genieten van het weer brindisi. Belangrijk is alleen wel dat je diegene ook de ruimte geeft om het op zijn of haar eigen manier te doen, maar dan wel vanuit jouw visie.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Zorg voor duidelijke werkprocessen

Om ervoor te zorgen dat een bedrijf goed draait, is het belangrijk dat processen zijn uitgewerkt. Dat wil zeggen dat bepaalde zaken, zoals een onboarding van een klant of het maken van rapportages altijd op dezelfde manier gebruikt. Dit zal ervoor zorgen dat deze processen ook zonder jouw aanwezigheid doorgang kunnen vinden. Is dit momenteel niet het geval, zorg er dan voor dat je hier zo snel mogelijk mee begint. Niet alleen voor wanneer je daadwerkelijk weggaat, maar ook om ervoor te zorgen dat eventuele groeipijnen in een vroegtijdig stadium kunnen worden getackeld. Wat we namelijk vaak zien, is dat veel bedrijven met de welbekende ‘houtje touwtje’ oplossingen werken, waardoor het steeds overzichtelijker wordt op het moment het bedrijf groter wordt.

Zorg voor goede zakelijk relaties

Op het moment dat jij vanuit het buitenland wilt opereren, is het ook belangrijk dat de band met je zakelijke relaties goed is. Zij zijn namelijk niet alleen je klant, maar ook een belangrijke schakel om processen goed te laten verlopen. Zo kun je ze bijvoorbeeld een keer bij je uitnodigen, zodat jullie het tijdens het bezoek niet alleen kunnen hebben over het werk, maar ook de geschiedenis in kunnen duiken om samen de gallipoli oorlog te bekijken in één van de vele musea die Bari en omstreken rijk is. Je zult zien dat een goede band met je zakenrelaties het allemaal een stuk eenvoudiger maakt.