Spring naar de content

De invloed van een fijne tuin op je mentale gezondheid

De afgelopen jaren is het mentale welzijn een veelbesproken item. Logisch ook, aangezien veel mensen met mentale klachten kampen. Zij maken zich zorgen, ervaren veel stress of hebben last van een burn-out. De gevolgen van dergelijke mentale klachten mogen absoluut niet onderschat worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Neem daarom eventuele mentale klachten serieus. Mocht je klanten ervaren, moet je deze zo snel mogelijk aanpakken. Het inrichten of creëren van een fijne tuin draagt hier zeker aan bij. Met een fijne tuin geniet je namelijk van veel voordelen met het oog op de mentale gezondheid.

Je geniet van de frisse lucht

Zit je de hele dag binnen? Daar is een mens eigenlijk niet voor gemaakt. Een mens is er juist voor gemaakt om er op uit te trekken en tijd in de buitenlucht door te brengen. Als het daaraan in je leven ontbreekt, heb je een fijne tuin nodig.

Heb je bijvoorbeeld comfortabele tuinstoelen in je tuin staan? Dan kun je hier lekker plaatsnemen en even genieten van de frisse lucht. Door deze lucht kom je even tot rust en word je brein als het ware opgefrist.

Je geniet van serene rust

Heb je de tuin van je dromen ingericht? Dan geniet je in deze tuin van een heerlijk gevoel. Je voelt je hier thuis en je kunt heerlijk tot rust komen. Juist deze rust is belangrijk met het oog op de mentale gezondheid.

Veel mensen hebben het momenteel eigenlijk te druk. Ze hebben een druk sociaal leven, een druk gezinsleven en ook nog een drukke baan. Als dit eenmaal te veel wordt, uit zich dit in bijvoorbeeld een burn-out. Dit wil je voorkomen.

Dit kun je voorkomen door veel tijd door te brengen in je tuin door te brengen. In je tuin geniet je van het lekkere zonnetje en kom je dus heerlijk tot rust. Dit gevoel is onbetaalbaar.

Het is een fijne uitlaatklep

Zie je het allemaal even niet meer zitten? Dan heeft het geen zin om te blijven scrollen op je smartphone. Ook heeft het geen zin om te blijven piekeren. Wat wel zin heeft? Het heeft zin om bijvoorbeeld lekker te tuinieren.

Door te tuinieren, kom je even lekker tot rust. Het is hierdoor een fijne uitlaatklep en je bent met je handen bezig. Ook dat is goed voor het menselijke brein.

Bovendien kun je, door te tuinieren, uit de sleur van het leven komen. Het is even iets anders dan werken, werken en nog eens werken. Overigens geldt dit niet alleen voor tuinieren, maar sowieso voor het doorbrengen van tijd in je tuin. Lig je heerlijk languit op je loungeset? Dan voelt dit heel anders dan het liggen op je bank in de woonkamer.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Met andere woorden: breng veel tijd in je fijne tuin door. Dit is goed voor je mentale gezondheid, voor je mentale klachten en je algehele gemoedstoestand. Hoe je de tijd in je tuin doorbrengt, is uiteraard volledig aan jezelf. Zowel relaxen als actief bezig zijn is heerlijk!