Spring naar de content

Starten als zelfstandige in de bouw; een goed idee?

Stijgende huizenprijzen, een krappe arbeidsmarkt en een enorme vraag om nieuwbouw.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Alle sterren lijken goed te staan voor de medewerkers in de bouw die al langere tijd dromen van een bestaan als ZZP’er. Dit is dan ook goed zichtbaar in de huidige cijfers, ieder jaar neemt het aantal ZZP’ers in deze branche toe. Toch kent het niet alleen maar voordelen en zitten er ook nadelen en vooral risico’s aan. Of het vandaag de dag een goed idee is om te starten? Lees snel verder!

De investering 

Het klinkt heel eenvoudig; beginnen als zzp’er. En in de basis is dat het nog, met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en een eigen rekeningnummer ben je al een heel eind. Maar wanneer je in de bouw voor jezelf wilt beginnen ben je er niet met twee handige handen. Je zult ook investeringen moeten doen. Zo moet je een bestelwagen kopen wanneer je die nog niet hebt, net als gereedschap. Het is dus goed om je te realiseren voordat je start dat het ook om de nodige investeringen gaat vragen. Laat het dus geen impulsieve keuze zijn wanneer je op een dag ruzie met je baas hebt, maar denk er goed over na en spaar ervoor. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Ziekte, ongeval 

Wanneer je eenmaal gestart bent als zelfstandige in de bouw, zul je al snel merken dat de tarieven die je mag en kan vragen behoorlijk hoog zijn. Of je nu metselaar, stukadoor of een techneut bent; binnen alle beroepsgroepen kunnen ze goede mensen gebruiken. In de goede tijden gaat het dan ook waarschijnlijk supergoed. Maar er kunnen ook andere, onverwachte tijden aanbreken. Denk aan ziekte en een eventueel ongeval. Wanneer je dan langdurig uitvalt, valt ook je inkomstenstroom weg. Dit is iets wat goed is om je vooraf te realiseren, en hier een plan voor te hebben. Zorg dat je een financiële buffer hebt waar je jezelf en je eventuele gezin mee kunt onderhouden. Ook kun je hier een aparte verzekering voor afsluiten of een deelnemen aan een broodfonds. Kortom, denk ook aan de mindere tijden en bereid je hierop voor. 

Naast bovenstaande is het ook nog goed om je te realiseren dat je ook vaak geen pensioen opbouwt wanneer je als zelfstandige aan de slag gaat. Wil je dat wel? Dan is het goed je hierin te verdiepen en eventueel zelf een vermogen hiervoor op te bouwen.  

Het starten als zelfstandige is iedereen aan te raden, maar ken de consequenties ook. Dit zijn geen grote issues, maar het kan er wel voor zorgen dat het in het begin wellicht iets pittiger is om te starten dan dat jij verwachtte. Maar de vrijheid die je ervoor terugkrijgt? Dat is iets waar je vaak niet weer van af wilt!