Spring naar de content
bron: beatrix potter

Josephine Rombouts: ‘Feminisme is voor mij een leeg begrip’

Ze leidde een Downton Abbey-achtig bestaan op een Schots kasteel en schreef er een bestsellerreeks over. Nu publiceert Josephine Rombouts (52) een boek over opmerkelijke vrouwen die tegen de stroom in de top bereikten. ‘Je bent vorst op je eigen vierkante meter.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Willem Pekelder

“Ik heb altijd gehouden van kijken in rotspoelen aan zee,” zegt Josephine Rombouts. “Het gekrioel dat je daar ziet. Doorzichtige garnaaltjes, krabbetjes onder een steen, voorbijschietende visjes. En al die wezentjes hebben op de een of andere manier met elkaar te maken. Ze willen elkaar opeten, bedreigen of juist met elkaar samenwerken. Hoe meer je in zo’n poel tuurt, hoe meer je ontdekt dat het een wereld op zich is. En dat zich in zo’n biotoop allerlei verhalen afspelen. Als kind vond ik dat al bijzonder fascinerend.”

“Ik bestudeerde niet alleen het gedrag in een rotspoel, maar ook dat op verjaardagen. O kijk, tante Toos zegt zus, tante Tiny moet erom lachen en tante Pia verlaat de kamer. Zeker, de interacties in huiselijke kring zijn te vergelijken met die in de wereld van vissen en schelpdieren. De een geeft de ander een steek onder water. Of haalt iemand naar beneden, zoals in een krabbenmand. Ik had een moeder en vijf tantes. Van hen leerde ik hoe je een verhaal moet vertellen. En hoe je het desnoods tot epische proporties kunt opblazen. Ik denk aan het relaas van mijn tantes over een pruimendief in Zeeland, die ze op heterdaad hadden betrapt. Het verhaal werd iedere verjaardag mooier en spannender. Ze hadden de dief niet alleen betrapt, maar ook achtervolgd en klemgereden, ja zelfs aangehouden en verhoord. Op het laatst lag je onder de tafel van het lachen.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap