Spring naar de content

Foute man

‘Hij heeft vast een groot pistool, dat altijd geladen is…” “Hij heeft niet echt van die criminele ogen, maar iets dromerigs…” “Je weet wat ze zeggen over mannen met een grote neus…” Het gaat de laatste tijd nogal eens over Willem Holleeder. Niet in de trant van Holleeder-bajesklant, maar Holleeder-zo-charmant. Met de vrijlating van de meesterboef steekt een notoire vrouwenobsessie weer de kop op. Die voor de foute man.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Het is een welbekend fenomeen. Mannen als Marc Dutroux, Josef Fritzl en Joran van der Sloot krijgen pakketten liefdesbrieven. Monsters als zij vallen doorgaans louter in de smaak bij dames bij wie eveneens een draadje los zit, maar een ietwat meer ‘gematigde’ crimineel als Holleeder (“Freddy leefde toch nog toen-ie uit die loods kwam?” is een veelgehoorde uitspraak) heeft op veel vrouwen hetzelfde effect als een schoen van Christian Louboutin.

Daarbij mag Holleeder er nog altijd wezen, toonden de kiekjes van Peter R. aan. Hij is vermagerd en heeft zijn leren jack verruild voor fleece, maar zijn kop blijft knap. Hij draagt een lach met zich mee, een schittering in zijn ogen. Dus fantaseren we er lustig op los. Een date met Willem, hoe zou dat zijn? Komt-ie je halen op zijn scooter? Bestelt-ie wijn voor je of bier? En is dat dan een Heineken? Er worden herinneringen opgehaald aan zijn Amsterdamse overvallen uit de jaren zeventig, compleet met speedboot. Hoe Miami Vice. Er wordt rondgehangen bij Jordanese cafés waar Willem is gespot. Waarom? Vrouwen hebben de drang een man te veranderen. De wens om díe persoon te zijn die hem weet te raken en die zijn levenspad kan veranderen. Die hem gelukkig maakt, heel, een zachter mens. De foute man is niet alleen spannend, bij hem is ook het meeste werk te verrichten. De uitdaging is het grootst. Ikzelf had ook ooit een bad guy. Hij nam me mee naar de duurste suites, gaf me gouden sieraden met diamantjes en zong serenades onder mijn raam. Ik kwam erachter dat hij vrouwen vroeger niet netjes had behandeld, diep ongelukkig was met zichzelf. Zich in een wereld bewoog van gokken, hoeren en drugs. Ik bleef om hem te redden. Dat lukte niet en het ging uit. Met zijn verslechterde reputatie was zijn groep vrouwelijke bewonderaars gegroeid. Een van hen zei tegen me: “Ik had gedacht dat jij wel het meisje zou zijn dat hem had kunnen veranderen. Niet dus.” Ik had gefaald als vrouw. Een gevoel dat veel foute-man-liefhebbers kennen. Holleeder is voor hen de belichaming du jour van de hoop op revanche. Een avond met hem zou het tij kunnen keren, voor de wereld en voor jou als vrouw. Als jíj het bent die van Willems hart nog iets kan maken. Figuurlijk gesproken dan.

Onderwerpen