Spring naar de content

Supercommissie Amerikaans Congres bereikt geen deal: wat nu?

Ruim een biljoen dollar, zoveel moest de speciale commissie van het Amerikaanse Congres zien te bezuinigen. Zes vooraanstaande Republikeinen en zes hooggeplaatste Democraten uit zowel het Huis van Afgevaardigden en de Senaat kregen eind augustus verruimde bevoegdheden om een plan in elkaar te zetten die de staatsschuld moest terugbrengen naar een acceptabel niveau. Drie maanden gekonkel en geruzie heeft echter niets opgeleverd, beide partijen hebben voortijdig [[popup file=”2011-11/supercommittee.jpg” description=”de stekker” align=”inline” ]] uit de commissie getrokken. Wat zijn de gevolgen voor Amerika?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

De zogenaamde ‘supercommissie’ was in eerste instantie al een noodoplossing. Deze zomer kwamen president Obama en de Republikeinse partijleider John Boehner, ook na veel geruzie in het openbaar, niet tot een overeenkomst, waarna ze de hete aardappel doorschoven naar de commissie. Die moest voor 23 november, een dag voor Thanksgiving, tot een oplossing komen, anders zouden automatische bezuinigingen ingaan.

Over een periode van negen jaar zal, vanaf 2013, jaarlijks 50 miljard dollar (41 miljard euro) worden gekort op defensie en nogmaals 50 miljard dollar op sociale voorzieningen in eigen land.

Deze automatische bezuinigingen worden door veel politici gezien als een waar doemscenario. De Republikeinse senator en voormalig presidentskandidaat John McCain heeft al gezegd een wetsvoorstel in te willen dienen dat de bezuinigingen op het leger moet beperken. Volgens hem zijn de gevolgen van dergelijke bezuinigingen desastreus voor het Amerikaanse leger.

De Democraten zijn juist morbide tegen de automatische bezuinigingen op onderwijs-, landbouw- en milieusubsidies. De kortingen zullen bijdragen aan het failliet van de Amerikaanse verzorgingsstaat, zo meent de partij van Obama.

De enige die blij zegt te zijn dat er geen overeenkomst op tafel ligt is Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich. De man die in de laatste peilingen onverwacht bovenaan staat zei dat het falen van de supercommissie “goed was voor Amerika”.

Nu de bezuinigingsdeal is mislukt schuwen beide partijen niet elkaar de schuld te geven. Het hete hangijzer in de besprekingen was een verhoging van de belastingen. Bijna was er een akkoord bereikt: de belastingen zouden omhoog gaan in ruil voor een groter pakket aan bezuinigingen. Volgens de Democraten hielpen de Republikeinen deze deal op het laatste moment om zeep. De Republikeinen menen dat juist de Democraten niet ver genoeg wilden met de bezuinigingen en zodoende niet genoeg water bij de wijn wilden doen.

Uiteindelijk schieten beide partijen er niets mee op. De voorzitter van de supercommissie, Republikein Jeb Hensarling, dichtte zijn land een lastige toekomst toe: “Ik weet niet zeker hoe lang we Amerika nog op een recht pad kunnen houden.” Ook de Democraat John Kerry (ook al voormalig presidentskandidaat) voorzag al negatieve  gevolgen voor Amerika. “De markten zullen naar Washington kijken en zeggen: America can’t get its act together.” Vooralsnog is de kredietwaardigheid van het land nog niet naar beneden bijgesteld, maar de toekomst blijft onzeker.