Spring naar de content

Mag de baby wel naar de crèche?

Hij een dag minder werken, ik een dag minder werken en de overige drie dagen naar de crèche. Hoezo schuldgevoelens en opvoedproblemen? En dat geneuzel over huisvaders en –moeders? Onzin. Ouders moeten juist het goede voorbeeld geven door te werken. Allebei.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Karen Geurtsen

Zolang je geen kinderen hebt, zie je opvoeden als een soort rooster om in te vullen; als er maar iemand bij de baby is, gaat dat opgroeien vanzelf, toch? Zodra je werkelijk in verwachting bent, blijkt de invuloefening een stuk lastiger. Je krijgt van iedereen ongevraagd advies, en zelf gaan lezen over het onderwerp is al helemaal funest: zelfs professionals lopen qua mening zover uiteen dat je er niks wijzer van wordt.

“Je moet echt zo lang mogelijk thuisblijven na de bevalling, en thuiswerken. Dat wil je, geloof me,” zeggen de goedbedoelende ervaren moeders. Hoe aantrekkelijk dat misschien ook klinkt: de baas is daar minder blij mee. En bovendien: je bent toch een muts (m/v) als je hele dagen thuis gaat zitten bij de baby? Werk was ook altijd prioriteit nummer één, en dat moet nu opeens veranderen?
Ja, zeggen onderzoekers. Volgens hen moet de baby de eerste negen maanden namelijk sowieso thuis verzorgd worden, en het liefst alleen door de vertrouwde verzorgers (lees: ouders) … En: ‘Pas na twee à drie jaar kan het kind in groepsverband worden opgevangen’. Maar hoe zien ze dat voor zich? Met een beetje baan kun je toch niet zomaar twee jaar (keer zoveel baby’s) thuis gaan zitten?

Dan maar heil zoeken bij wat ouder onderzoek dat juist zegt dat crèche-opvang, zelfs bij een paar maanden oude baby’s, helemaal niet per se bezwaarlijk is. Voor deze bewering spreekt dat Nederlandse kinderen die vijftien jaar oud zijn onder de gelukkigsten ter wereld verkeren. Anderzijds: van de huidige vijftienjarigen is ook maar een klein percentage als baby naar de crèche geweest, dus eigenlijk zegt het weer weinig.

Wat we wel weten is dat sinds hún prille jeugd de crèche-opvang verdubbeld is en het gemiddelde aantal uren opgelopen tot 25 per week, en oja: de kwaliteit van de crèches is ondertussen verslechterd.
Wat we ook weten is dat er nú meer kinderen naar het speciaal onderwijs gaan en gedragsproblemen hebben. Dat is misschien niet direct toe te rekenen aan crèche-opvang -het kan ook komen doordat problemen beter herkend worden- maar uitsluitsel is er niet en ondertussen moet ik wel nú een keuze maken over wel of geen, en zoja hoeveel, opvang. Opvang die mijn kind voor de rest van zijn leven gaat tekenen.

Nee, dat roostertje invullen is zo simpel nog niet…

Over /Baby
Ruim honderd miljoen vrouwen zijn op dit moment zwanger. Karen Geurtsen (28) en Sanne Rooseboom (32) ook, ze schrijven twee keer per week voor HP/De Tijd over zwanger zijn in 2012.