Economie Foto: ANP
163 seconden leestijd

Waarom eigenlijk geen Balkenendenorm voor Beatrix?

De PVV wil dat de salarissen van het koningshuis met twintig procent worden gekort. Dat vind ik een onzinnig idee.

Maar laat ik eerst mijn positie duidelijk maken. Ik ben een groot fan van het koningshuis in het algemeen en ons koningshuis in het bijzonder.

Op jonge leeftijd had ik het genoegen de helaas te vroeg overleden prins-gemaal Claus te mogen ontmoeten. Hij was zelfs min of meer speciaal voor mij gekomen – hij kwam mij iets van zijn schoonvader brengen – maar daar gaat het hier nu niet om. Op latere leeftijd mocht ik ook Hare Majesteit tweemaal de hand schudden en een kort praatje met haar maken. Ik moet zeggen: heel beschaafde mensen, met gevoel voor humor ook nog. Voor zover ik me ergens aan ergerde was het aan leden van de hofhouding met wie ik soms voorbereidende gesprekken moest voeren. Daar zaten – maar ook hier gaat het om uitzonderingen – pedante typetjes bij die zich vereenzelvigden met het veronderstelde niveau van functie.

Ik heb me laten vertellen dat de Oranjes er warmpjes bij zitten, heus oud geld. Ze zouden ons land er dus ook gewoon voor de eer bij kunnen doen. En dat, als je voor een koningshuis kiest, dat wat paleizen, een hofhouding en forse onkosten met zich mee brengt, tant pis. Dat vergoeden we gewoon want dat zouden we met een president ook allemaal (bijna) zo doen. Komen we bij het salaris. Ergens, een paar kabinetten geleden, is er in ons land de gekte van de Balkenendenorm ontstaan. Ik ben er niet voor, ik hang het adagium aan: if you pay peanuts, you get monkeys. Dat naamgevende kabinet heeft dat naar mijn mening ook direct bewezen.

Maar goed, we zitten er mee en de achterliggende gedachte is dat als je het land wilt dienen, het geld op de tweede plaats moet komen. De vervulling van een diepgevoelde wens, de eer én voor een aantal echt foute types de zucht naar macht: daar gaat het om. Consequent ontkom ik er dan niet aan deze lijn naar onze geliefde koningin door te trekken.

Ze heeft al geld van zichzelf, we regelen al die paleizen en de mensen er omheen. Welk salaris moet daar dan nog bij? Ik zou zeggen: we houden het zoals het is óf we doen de Balkenendenorm. Maar we gaan in geen geval lopen millimeteren zoals de PVV nu voorstelt. Twintig procent eraf is zo niet-koninklijk.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.


Dr. Doom

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci.

Lees ook
 • Anne

  Het zou ons koningshuis sieren als ze iets meer solidariteit zouden tonen met het volk . Uiteindelijk zal het de monarchie ondergraven als men ongelimiteerd kosten blijft declareren en tegelijk een riant inkomen vangt .De koninklijke familie vliegt de wereld rond , en de bijstandmoeder heeft ’n tweedehands fiets !Landen als Duitsland ( republiek ) doen het uitstekend zonder koningshuis . De franje van Oranje begint ons belastingbetalers wat zwaar op de maag te liggen .De populariteit van de ” Oranjes ” daalt al jaren , het is een ondemocratisch en achterhaald fenomeen !

  • Pierre

   Wat een ontzettend slap verhaal: het oranje slijm druipt er vanaf.
   Het is bekend dat Beatrix een van de rijksten der aarde is en nog is het niet genoeg voor de familie.
   Ik begrijp heel goed dat hun populariteit afbrokkelt ten gevolge van hun arrogante jet-set gedrag.

 • Jos

  1. De crux zit m in uw zinnetje ‘als je voor een koningshuis kiest’. Probleem is dat wij Nederlanders nooit voor een koningshuis hebben kunnen kiezen en dat hoogstwaarschijnlijk ook nooit zullen mogen uit angst dat het dan heel snel duidelijk wordt dat de meerderheid het koningshuis kan missen als kiespijn.
  2. Uw zin over peanuts en monkeys: Het salaris dat bij de Balkenendenorm hoort is nu echt geen peanuts te noemen. Mijn idee is dat de monkeys meer in het salarisgebeid boven de Balkenendenorm te vinden zijn.

  • Hank Rees

   Beste Jos;
   De crux is niet, zoals u stelt dat we er niet voor hebben gekozen, maar dat men ook de moeite niet neemt om het via de politiek te laten verdwijnen. Waarom heeft u en al uw medestanders nooit massaal op partijen gestemd die tegen het koningshuis zijn? Is dit omdat de rest van het verkiezingsprogramma nadelig uitpakt voor u? Of is de groep waartoe u behoort zo marginaal dat je het kunt verwaarlozen? Wel weten we dat nog steeds een meerderheid van het volk het Koningshuis weet te waarderen. Enerzijds door allerlei enquêtes, anderzijds door juist dat stemgedrag.
   Ik vind het zeer zwak dat u komt met: “Ja, maar dat hebben we niet gewild”. Niet te vergelijken met deze materie natuurlijk, maar de Duitsers hadden na WO I I Ook zo’n soort uitspraak.

 • Dick

  Zij heeft haar koninkrijk toch verkocht?
  Dat daarna het staatsrecht niet is aangepast,,vraag het CDA PVDA VVd,,omwille het bestuurlijk netwerk,,daarvan plukt Nederland nu vrucht,,,al zijn die overrrijp tot aan rot toe.

  Oh,,het gaat over vergoeding,,,HM en haar familie kunnen wel een poosje vooruit nog,,,

 • Jos

  @Hank Rees: houd mij erbuiten schat. U heeft namelijk geen idee op welke politiek partijen ik stem. Wellicht stem ik al jaren op politieke partijen die het koningshuis willen afschaffen of veranderen. En zoals u zelf al zegt, zeggen de uitslagen van de verkiezingen weinig over de vraag of de Nederlander nu wel of niet voor een koningshuis kiest. Aan de Maurice-de-Hond (achtige) enquetes hecht ik als wetenschapper weinig geloof. Men kan op allerlei manieren de resultaten of de steekproef beinvloeden. Hoe groot ‘mijn groep’ is zullen we voorlopig niet te weten komen. Simpelweg omdat niemand het aandurft om, door middel van bijvoorbeeld een referendum, aan de Nederlander te vragen of men nog behoefte heeft aan een koningshuis. Uw belachelijke Godwin aan het einde van uw betoog laat ik maar even voor wat het is.

  • Hank Rees

   Godwin heeft enkel gesteld dat men, hoe langer een dispuut duurt, ooit iemand een vergelijking zal geven met Nazi’s en/of Hitler. Ik verwacht dat u als “wetenschapper” de kunst van het lezen machtig bent. U heeft dan opgemerkt dat ik geen vergelijk maak maar wel de uitspraak “Ja, maar dat hebben we niet gewild”.in het belachelijke trek. Daarnaast heb ik duidelijk gesteld dat deze materie niet te vergelijken valt. Bovendien heb ik en Hitler en de Nazi’s persee niet aangehaald maar de Duitsers waarvan velen juist geen nazi waren. Het was voor die “niet Nazi’s” een uitvlucht zoals uw uitspraak het ook is. Maar ja hoe vaak wordt niet gesteld: “Als ik dat had geweten………………..”.

 • Jos

  @Hank Rees. Nogmaals, zoals ik al eerder schreef: ‘Uw belachelijke Godwin aan het einde van uw betoog laat ik maar even voor wat het is.’

Meer artikelen