Beursplein Dr. Doom kan er maar niet aan wennen: het idee dat Emile Roemer premier zou worden. Foto: ANP
128 seconden leestijd

Nederland blaast de Eurozone op

Dutch Elections: Socialists take the lead. De financiële website IEX.nl meldt dat Deutsche Bank onder deze naam een rapport uitbracht over de situatie die in Europa kan – en met grote waarschijnlijkheid zal – ontstaan na de parlementsverkiezingen in ons land in september.

Financiële markten houden niet van hardcore socialisten en die dreigen na september in Nederland de dienst uit te gaan maken: de SP zal waarschijnlijk winnen en dan is het niet langer Duitsland die de majeure dwarsligger zal zijn als het gaat om de financiering van zwakke Eurolanden. Nederland zal daar, kijkend naar de uitlatingen van Roemer c.s., nog eens ruim overheen gaan. Waar de tendens er nu een is van méér Europa, is de SP daar mordicus tegen.

Onbestuurbaar
En als dat niet de directe uitkomst van de verkiezingen zal zijn, dan toch zeker op termijn. Ons land zal na de verkiezingen in het gunstigste geval heel lang onbestuurbaar blijven vanwege het veel te grote aantal partijen dat alleen al daarom niet snel een coalitie zal kunnen vormen. Deutsche Bank zet maar liefst vijf mogelijke en eigenlijk ook onmogelijke coalitie-opties op een rij en zegt dat aan de hand van de peilingen er geen enkele op méér dan 72 zetels kan komen.

Het schrikbeeld is dat er dan in de Eurozone voorlopig helemaal niks meer gebeurt en dat dit dan niet aan Spanje, Italië of Griekenland zal liggen. Maar aan ons, het tot nu in de praktijk brave Nederland dat aan de hand van Duitsland optrekt.

Ook wijst de bank erop dat de economische situatie in Nederland snel verslechtert, de kans is klein dat de financiële doelen voor 2012 en 2013 worden gehaald. Met als gevolg dat ons begrotingstekort ruim boven de 3% uitkomt. Onder die omstandigheden zal de Europese Commissie dat niet snel door de vingers willen zien. Maar Nederland is financieel selfsupporting en heeft op dit moment geen enkele moeite om tegen zeer lage – recent zelfs negatieve – rentes in zijn financieringsbehoefte te voorzien.

Dat worden interessante partijtjes armworstelen met effectief zo goed als geen sancties. Ik moet zeggen dat ik me daar best op verheug.

Premier Roemer, dat is eigenlijk het enige waar ik niet makkelijk aan kan wennen.


Dr. Doom

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci.

Lees ook
 • Wim

  Maar doctor, u dacht toch niet dat Brussel dat liet gebeuren? De uitslag van de Nederlandse verkiezingen dan wel coalitie wordt in Brussel bepaald, laat dat duidelijk zijn.

 • Maarten

  Wij zijn er mee begonnen. Dus wij moeten het ook afmaken.

 • Rob

  “Waar de tendens er nu een is van méér Europa, is de SP daar mordicus tegen” – Dat is mij anders geheel niet duidelijk bij de SP. Volgens mij hangt dat voornamelijk af van hun partner in crime straks…

 • Rob

  En “Premier Roemer, dat is eigenlijk het enige waar ik niet makkelijk aan kan wennen.” – Ik ook niet, maar dat kan kon ik bij de jonkies Balkenende en Rutte ook niet, aan de andere kant: Willen we dan zo’n doorgewinterde mastodont?

 • René Strobos

  En weer …!!! refereer..!!! ik naar De splinter partijen waarvan de bekendheid, en waar ze voor staan in rap tempo STEEDS BEKENDER worden.
  Dit tot grote schrik van de gevestigde partijen.
  Ook in het buitenland volgen vele belangstellenden de perikelen tussen de onwillige zittende macht en de macht de ze dreigt te verjagen.
  Men beseft in Den Haag heel goed, dat onvrede en het gevoel dat men ( de hardwerkende burgers) wordt verkocht door onze regering aan de Euro….
  De zittende partijen ( het zogenaamde Kunduz Kabinet ) durven tijdens deze verkiezingen het open debat duidelijk niet aan voor de landelijke Tv en pers.
  Men is bang dat de deksel van de beerput gaat.
  Het zou tijd worden.

  De uitbuiting van onze bevolking moet stoppen en wel Nu..!! tijdens deze verkiezingen 2012
  Minimaal 76 mensen staan klaar, om het stokje van de huidige vazallen (VAN DE BANKEN) over te nemen ter vervanging van ons lakeien kabinet

  “Ons Demissionair kabinet” ..!!

  Vraagt U zich maar eens af, waarom het “DEMISSIONAIR” genoemd wordt en in hoeverre het rechtsgeldig is om belangrijke beslissingen te nemen zoals voor de ESM ( zogenaamd in ons lands belang)
  Ten koste van het volk.

  Daar past de S.O.P.N voor en met Huw stem zullen we ( als volk) weer de macht overnemen ten gunste van onze mensen kinderen en kleinkinderen.
  Stem SOPN.nl

 • Hank Rees

  Even een zijsprongetje. Als ik naar de foto kijk, dan doet me dat denken aan die ouwe trouwe VW-kever met beide deuren open.
  Zo en nu maar weer politiek.

 • Jeffrey Pennings

  De EU begint nagelbijtend bang te worden zijn eigen bestaan de inwoners in de Europese lidstaten zelf. Mensen in Nederland beginnen in te zien dat dit de verkeerde weg is naar de toekomst, gelijkheid en vrijheid en terecht. Het bewijs ligt op straat mensen hebben het afgelopen jaar veel ingeleverd met name bij de lage inkomens. De komst van de euro heeft niet veel goeds gedaan, Jan modaal. En het beleid van de VVD afgelopen 20 jaar heeft bewezen dat. De markten gedragen zich wanneer zij geprivatiseerd zijn helemaal niet gezond eerlijk gezegd slecht. Bonussen en hoge salarissen blijken geen enkele relatie te hebben tot prestaties. En de gedachte van een vrijmarkt werking niet bestaat. Dat er ontzettend veel geld over de rug van anderen verdiend wordt en die elite wilt maar meer , meer en nog meer. Mensen beginnen het beu te worden en zien de SP als een uitstekend alternatief als een stem voor het ‘volk’.

 • ronald

  Waar de tendens er nu een is van méér Europa, is de SP daar mordicus tegen” ..SP is niet tegen Europa maar zelfs voor meer Europa! Dat heeft Roemer in een debat in de 2e kamer zelf toegegeven. Het enige wat nu gezegd is door Roemer betekend: we willen wel verder met Europa maar we willen nu ook even minder bezuinigen om onze eigen economie een impuls te kunnen geven voordat we kapot bezuinigd zijn. Wilders wil dit ook en wel tot 2015. Maar wilders wil van Europa af en ook van de afdrachten aan Europa enz. Dat wil Roemer duidelijk niet want hij wil wel verder naar een groot Europa, gevolg is dus niet bezuinigen en snel meer schuld. Zie daar dan maar weer uit te komen. Vandaar ook de tweet van Wilders vandaag.

Meer artikelen