Politiek Femme de la rue
86 seconden leestijd

Boete op sissen: VVD gapt PvdA-idee

De VVD wil dat er een verbod komt op het sissen naar vrouwen op straat. Grappig, dat voorstel is al een week oud en komt uit de koker van Ahmed Marcouch. En die is van de PvdA.

‘Boete voor sissen naar vrouw’ kopte de Telegraaf vanmorgen. De Amsterdamse VVD-fractievoorzitter Robert Flos vindt dat het maar eens moet zijn afgelopen met seksuele intimidatie op straat. Sissende geluiden maken richting vrouwen, ze uitschelden of provoceren moet verboden worden en bestraft met fikse boetes, aldus de Amsterdamse VVD. Vandaag nog dienen de liberalen een dergelijk voorstel in bij burgemeester Eberhard van der Laan.

Beter goed gejat dan slecht bedacht
Een en ander is natuurlijk een gevolg van de documentaire Femme de la rue, die sinds eind vorige maand Europa in haar greep houdt. De politiek kan dat natuurlijk niet over zich heen laten gaan. Dus de sociaal-democratische law and order-man Ahmed Marcouch deed vorige week het voorstel seksuele intimidatie op straat strafbaar te maken.

“Wij willen alle vormen van verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele betekenis, waarmee de waardigheid van de persoon wordt aangetast, strafbaar maken. In onze wetgeving is dat goed geregeld als het om seksuele intimidatie op de werkvloer gaat. De PvdA wil dat ook op straat dezelfde grenzen worden getrokken,” aldus Marcouch op vrijdag 3 augustus in Trouw. Zuur voor de PvdA dat de VVD met het plan aan de haal gaat en er zelfs de door campagneleiders zo begeerde Teletekstpagina 101 mee haalt.


baspaternotte

Bas Paternotte (1976) werkte na zijn studie Journalistiek in Utrecht als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Daarnaast is hij commentator voor onder meer BNR Nieuwsradio en Geenstijl. Hij schrijft sinds februari 2009 freelance voor HP/De Tijd en de website en was samensteller van de rubriek Haagse Post.

Lees ook
 • Karel78

  Dit bestaat toch al?
  Amsterdamse APV, artikel 2.2.1:
  “Artikel 2.2 Samenscholing, ongeregeldheden, ordeverstoring en samenkomsten
  1. Het is verboden op of aan de weg of in een voor publiek toegankelijk gebouw of vaartuig deel te nemen aan een samenscholing of in groepsverband dan wel afzonderlijk onnodig op te dringen, anderen lastig te vallen, te vechten of op andere wijze de orde te verstoren.”

  “Hoofdstuk 6. Handhaving
  […]
  Op grond van artikel 154 Gemeentewet is de gemeenteraad bevoegd om straf te stellen op overtreding van zijn verordeningen. Deze straf kan niet zwaarder zijn dan hechtenis van drie maanden of een geldboete van de tweede categorie. Uiteindelijk is het aan de strafrechter om de soort straf en de maatvoering te bepalen.”

 • Rob

  Altijd jammer dat er eerst iets in de media moet komen voordat de politiek er wat mee gaat doen, ik neem toch aan dat politici al jaren op de hoogte zijn van dit gesis?

 • Jack

  Gelukkig geldt het alleen bij vrouwen, de homo-ontmoetingsplaats kan geopend blijven! De gemiddelde discotheek kan zijn deuren sluiten! Dat wordt een broedplaats van criminaliteit.

 • Adelaide

  En de PvdA heeft het idee weer gegapt van de Brusselaars.

 • Milou
 • Janus Kop

  Het is voor de meeste dames pas erg als er niet meer gesist wordt.

Meer artikelen