Spring naar de content

CBS: hypotheekdiscussie berust op fictie

Woensdagochtend maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek cijfers bekend die een flink gat slaan in welke theorie dan ook die ertoe leidt dat ons stelsel van hypotheken – en hypotheekrente-aftrek – op de schop moet. De conclusie zoals vervat in de kop boven dit artikel komt voor mijn rekening, het CBS brengt de droge feiten én plaatst ze in perspectief.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Eind 2011 bedroeg de hypotheekschuld in Nederland 670 miljard. Daar stond 1,4 biljoen aan onroerend goed tegenover. Goudgerande zekerheid, zou elke bankier zeggen. Tegelijk hadden Nederlanders ook nog eens zo’n 332 miljard aan spaargelden en 1,14 biljoen aan pensioenreserves. Met dat laatste bedrag, vooral ook als percentage van ons BBP (180 procent), zijn we onbetwist koploper in Europa.

Geen vuiltje aan de lucht
Elke discussie waarin de hypotheekschuld in ons land wordt vergeleken met die in andere landen – hij zou zo ongeveer overal lager zijn als percentage van het BBP – gaat mank als niet tegelijk ook de waarde van het onroerend goed, de spaargelden en de pensioenpotten worden meegerekend. Doen we dat wel, dan is er in ons land geen vuiltje aan de lucht behalve de inmiddels diepgewortelde angst van huizenbezitters en financiers. Omdat iemand – en daarna velen – een paar jaar geleden de oplossing van problemen aanzwengelde(n) die helemaal niet bestonden.

Is er dan helemaal niks aan de hand? Uiteraard wel, er zijn de altijd voorkomende drama’s die voortvloeien uit ontslag, scheidingen en overlijden. Traditioneel zijn dit – in goede en slechte economische tijden – de koplopers in ellende op de woningmarkt.

We praten onszelf angst aan
Maar uiteindelijk is het de angst die we ons zelf hebben aangepraat – die voorlopig niet zal wijken – die samenvalt met een bankencrisis. En de onzekerheid die in stand wordt gehouden door de types waarop u komende week uw stem uitbrengt.

Het is ongetwijfeld een pijnlijke boodschap die het CBS vandaag brengt, want hij past in zo goed als geen enkel politiek straatje. Maar het zijn wel de feiten. Maar ja: feiten, daar hebben politici niet zoveel mee.

 

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.