Leven Echte HEMA-prijsjes. Foto: ANP
153 seconden leestijd

De HEMA-hoofddoek is een politiek statement

De kopvoddentaks ligt nog vers in het geheugen, maar bij HEMA zijn ze gewoon aan het assortiment toegevoegd. In twee varianten zelfs: ‘traditioneel’ en ‘makkelijk’. Die laatste is geïntroduceerd ‘omdat het omdoen van een hoofddoek een tijdrovend klusje kan zijn’. Voor een echt HEMA-prijsje kunt u er een aanschaffen, vanaf 10 euro kunt u hoofdhaarbedekt de straat over.

Chapeau HEMA dus. Dergelijke kleine veranderingen in het straatbeeld kunnen meer doen dan jarenlange politieke discussies. HEMA bepaalt waar we staan in het debat. Het verkopen van speciale producten met het suikerfeest hebben ook stilaan hun intrede gedaan en nu is er de acceptatie van de hoofddoek.

El Hema
De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, beter bekend als HEMA, staat al langer bekend om haar uitgebreide assortiment. Toen ik hoorde dat de hoofddoek daaraan was toegevoegd moest ik meteen aan de tentoonstelling El Hema van Mediamatic denken die ik in 2007 bezocht.

Hierin was een denkbeeldige Arabische Hema gemaakt, compleet met Halal rookworsten, Arabische chocoladeletters, kamelenmelk en ga zo maar door. Het was fascinerend om te zien hoe zoiets Hollands zo getransformeerd kon worden. Het was kunst, maar vooral ook heel tastbaar.

Op kunstige manier was de angst van sommige onzer landsbewoners dat ‘de moslims’ ons land overnemen uitgebeeld. Het succes van de tentoonstelling, die een gemêleerd publiek trok, lag nu ook juist in dat politieke aspect: de HEMA is Holland en daar moet je met je poten van afblijven. Dat de Arabische chocoladeletter drie jaar later al in de HEMA te koop zou zijn, kon toen nog niet worden bevroed.

Taboedoorbrekend
Het getuigt niet alleen van een prima handelsgeest dat HEMA hoofddoeken in het assortiment opneemt, het is ook taboedoorbrekend. Niets is Hollandser dan de HEMA, dus als een product bij de HEMA terechtkomt kun je ervan uitgaan dat het gemeengoed en algemeen geaccepteerd is.

In België is de hoofddoek nog taboe

Ondanks dat de ‘kopvoddentaks’ nog vers in het geheugen ligt, maakt de HEMA een politiek statement door te stellen dat het nu echt wel kan, die verkoop van hoofddoekjes. En dat ze niet ergens achteraf hoeven te worden opgehangen, maar gewoon in het wandelpad kunnen.

Dubbele moraal
Het is dan ook verdomde jammer dat HEMA er zelf een dubbele moraal op nahoudt. Vorig jaar werd er in België namelijk nog een vrouw ontslagen omdat ze een hoofddoek droeg (wat in Nederland geen probleem is). Uiteindelijk bood HEMA haar een baan aan waarbij ze haar hoofddoek wel op mocht houden: in het magazijn. Waar ze geen contact had met klanten. Leuk zo’n politiek statement, maar dan ook echt doorpakken HEMA en geen compromissen meer.


Edwin van Sas

Streek na een studie politicologie en journalistiek neer als redacteur bij HP/De Tijd. Bestierde vanaf 2013 de website, bevolkte van begin 2014 tot maart 2015 de hoofdredactie met Tom Kellerhuis. Heeft die plek verlaten om aan een technologiestartup te werken en schrijft daarnaast op freelancebasis.

Lees ook
 • joris

  He, heb je daar aandelen ofzo? Dit is al het tweede uitgebreide maar niet erg solide artikel over de Hema en hun rol in de maatschappij dat ik hier lees.

  • Edwin van Sas

   Haha! Volgens mij zijn ze niet beursgenoteerd 😉

  • Watcher

   Volgens mij is de schrijver niet goed geïnformeerd.

   De HEMA is van Lion Capital. Lion Capital. is een beursgenoteerde onderneming.

   Tot 2007 waren de Hema, V&D, Bijenkorf van één en dezelfde eigenaar.

   • Edwin van Sas

    Aandelen heb ik in ieder geval niet 🙂

 • Pingback: De HEMA-hoofddoek is een politiek statement – HP/De Tijd()

 • Gnauses

  Hangen de hoofddoeken naast de kuisheidsgordels? En zijn er ook kindermaten?

  • Joep

   Er zijn nog geen kuisheidsgordels. Maar, als de Hema daar ook handel in ziet, dan volgen die snel.

 • het nieuwe nederlands verzet

  ja lezers wilders waarschuwde ons al Europa gaat het linkse dictatuur worden met het nieuwe westerse geloof de islam hoe moet je anders het hele Europese bevolking onder dwang houden juist met de islam invoeren.
  ik was laats bij de bijenkorf speelgoed halen voor mijn kleinkind, kom ik bij de kassa stond er eentje met zo’n blauwe hoofddoekje dus ik liep gelijk weg. direct kwam de chef en vroeg of hij kon helpen ik zij ja ik wil dit afrekenen. de chef zij daar is de kassa. ik vertelde hem doen dat ik niet met het geloof geconfronteerd wild worden. de gezicht uitdrukking die de chef had is niet na te vertellen.
  Ik schaamde mij bijna voor mijn afkomst Nederland. Ja zover zijn we al

  • Dave Rossen

   Als het nieuwe Nederlandse verzet nou eerst eens Nederlands zou leren schrijven dan kwam het verzet vast een stuk verder. Weet je wat de werkelijkheid is in het Nederland van na 12 september? Dat die geblondeerde blaaskaak op zijn plaats is gezet. Dat het verstandige rechtse VVD beleid word genuanceerd door links PvdA gevoel. Precies zoals de Nederlander het kennelijk wil hebben. En over het HEMA initiatief…..heerlijk onopvallend onaangekondigd via de commercie gewoon acceptatie een stapje dichterbij brengen.
   Met vriendelijke groet aan de vele honderden jonge vrouwen die mij met hoofddoek vragen of ik verder nog iets wil, of het heeft gesmaakt, of ik er de kassabon bij wil hebben, en me elke dag een fijne dag toewensen. Ik gun jullie de “makkelijke” en de “traditionele” hoofddoek van harte!!

 • optimaal

  Bedankt voor de mededeling, mij zien ze daar niet meer.Dag Hema!!

 • peter klein

  Een hoofddoek is voor vrouwen de beste bescherming tegen gescheld en geweld op straat..
  En bij een tekortschietende politie ( http://tinyurl.com/9saryag ), een ontbrekende opvoeding, en een ideologie/godsdienst die islam boven anders of niet gelovigen stelt (http://www.bol.com/nl/p/islam-voor-varkens-apen-ezels-en-andere-beesten/1001004005964403/?featuredProduct ) kan ik me voorstellen dat voor hoofddoeken steeds meer markt is.
  En de politici, ze kijken weg…

 • Hema begint een bedrijf te worden dat zich schuldig maakt aan landverraad en voortrekkerij! ik zeg dat we hun voor t gerecht moeten slepen!

 • bas h

  Hema ( handeldrijvers, enige mores absent) ziet zich al als eerste winkelketen vestigen openen voor de tienduizend westerse jihadisten in het IS kalifaat. Nog wat assortiment toevoegen en ze kunnen hofleverancier worden bij de kalief. Hippe zwarte jihadvlaggen, in benzine voorgeweekte USA-vlaggen, een Israeldartboard, camerasteuntjes voor selfies onder het schieten, keramische executiemessen etc etc.

Meer artikelen