Spring naar de content

Dranghekken bij Van Lanschot

Vanochtend maakte luxe-bankier Van Lanschot de nieuwe strategie bekend. Er is een andere topman, Guha, en die maakt – zoals nieuwe topmensen dat doen – schoon schip. Hoe goed de vorige topman Floris Deckers ook over zijn nog maar drie jaar oude strategie heeft nagedacht: die gaat in de prullenbak. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Onder Deckers moest iedereen die niet vermogend was zich uit de voeten maken, het was voor een goed betaalde Van Lanschot-bankier eenvoudig onmogelijk om daar kostenefficiënt aandacht aan te geven. Dat wordt nu allemaal anders, onder Guha. Iedereen die rijk wil worden is vanaf nu welkom. Daarmee komt de doelgroep op zo ongeveer de hele Nederlandse bevolking voor zover die handelingsbekwaam en handelingsbevoegd is. Ambitieus is het zeker.

Gedurfde strategie
Tegelijk met deze nieuwe ‘focus’ worden de bedrijfskredieten afgebouwd, ze horen nu niet meer tot de corebusiness. Dat gaat niet meevallen want andere banken staan niet te dringen om deze klanten over te nemen. Laat staan die Van Lanschot-klanten die tot hun nek in het commerciële onroerend goed zitten. En dat zijn er – in geld – nogal wat. En daar zitten ook nogal wat problemen.

Ik moet zeggen: al met al is het nogal gedurfd. En lijkt het redelijk onhaalbaar. Want tegelijk wil Van Lanschot ook nog eens voor zo’n 70 miljoen in de kosten snijden. Ik zie niet zo goed in hoe je én de kosten kunt verlagen én een retailbank met veel meer klantcontacten kunt worden.

Moedig en onmogelijk
Daarnaast moet het personeel en de organisatie van Van Lanschot een ware cultuuromslag doormaken, dat wordt sowieso al heel moeilijk. De dure kantoren – dat zijn er voor een retailbank veel te weinig – de nogal snobish medewerkers – die zien de man in de straat die desondanks toch rijk wil worden helemaal niet staan, dat moeten ze nog leren. Het lijkt me een strategie waar twee woorden bij passen: moedig en onmogelijk, althans binnen de tijd die Van Lanschot heeft om zelfstandig te overleven.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

 

Onderwerpen