Spring naar de content

Help! Hoeveel fooi moet ik geven? (2/2)

Vorige week las u deel I van de serie ‘Help! Hoeveel fooi moet ik geven?’ dus nu de onvermijdelijke deel II.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Hannema

Wist u dat…
* Facebook-miljardair Mark Zuckerberg op zijn huwelijksreis in Italië vaak géén fooi gaf (en de Italiaanse restauranthouders beklaagden zich hierover in de media).
* Brad Pitt 700 dollar tip doneerde aan een serveerster in Berlijn, toen hij er met zijn gezin, Angelina Jolie incluis, sushi at.
* Golfer Tiger Woods de naam heeft een slechte tipper te zijn. Hij zegt nooit cash geld bij zich te hebben. Ook Victoria Beckham heeft een slechte tip-reputatie.
* Fans van dit onderwerp los kunnen gaan: deze website rankte beroemdheden en hun fooi-gedrag (verdeeld in The Scum’s en The Saints).

Krenterig of juist niet?
Zijn wij Nederlanders krenterig? Integendeel, volgens onderzoeksbureau Synovate / Interview NSS, geven wij de meeste fooi van alle Europeanen. Verder laat 90% van alle Nederlanders regelmatig een fooi achter (vooral in de horeca). Maar, zo verklapt het onderzoek, zijn de geleverde diensten onder de maat, dan laten wij zonder blikken of blozen nul euro fooi achter.

Shebang
Over het algemeen gaan wij Nederlanders ervan uit dat service in een restaurant áltijd goed moet zijn, je betaalt immers voor de hele shebang: ambiance, eten, drinken én service. Wij zien fooi meer als een bedankje voor extra goede service en niet, zoals in de VS, een must, hoe mager de bediening ook is.

En de wereldreizigers zelf: weleens problemen gehad?
Freelance journalist Annet Röst maakte in New York mee hoe er wordt omgegaan met het fooienbeleid: je móet tippen, goede service of niet. “Het was zo’n hip restaurant in Manhattan, waar de serveersters allemaal eigenlijk model zijn en je moeite moet doen een tafeltje te krijgen. Op een gegeven moment stootte onze serveerster mijn drankje om, vol in mijn schoot. Zij excuseerde zich nauwelijks, gaf snel een servet en weg was ze. Ik vond het onbehoorlijk, gewoonlijk is men in de Amerikaanse horeca juist héél erg vriendelijk, en ik besloot geen fooi achter te laten. De serveerster kwam boos achter ons aan: “Het is hier de gewoonte om fooi achter te laten, miss!” Moraal: in de Verenigde Staten is fooi geen aardigheid voor goede service, hoe onterecht soms ook.”

Hieronder een lijstje (van enkele jaren oud) dat ik opstelde over het tip-beleid in verschillende landen:

(klik op voor grote afbeelding)
(klik op voor grote afbeelding)

Volg de avonturen van reisjournalist Iris Hannema (1985) op Twitter: @irishannema. Als blogger van National Geographic reist zij als Digital Nomad (@waarisiris) de wereld over. Haar rauwe, geestige reisavonturen zijn te lezen in ‘Miss yellow hair, hello!’ (De Arbeiderspers) en ligt nu in de winkel.