Spring naar de content

Waarom de dochter van Poetin geen inzet van een politiek spel moet worden

Harde maatregelen treffen tegen Rusland is lastig, dat hebben de afgelopen maanden wel bewezen. Toen Poetin de Krim annexeerde, werd een aantal Russen de toegang tot Europa geweigerd, werden hun tegoeden bevroren, en was Poetin niet meer welkom in het belangrijke-landenclubje dat ooit de G8 heette. Maar daar bleef het ook wel bij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Op Radio 1 konden we gisteren een wel heel bijzondere (persoonlijke) sanctie tegen Vladimir Poetin horen, uit de mond van burgemeester van Hilversum en voormalig Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes. Hij suggereerde namelijk Poetins dochter Maria (29), die twee jaar geleden met haar Nederlandse vriend in een penthouse in Voorschoten trok, het land uit te zetten.

Tja. Het is een mogelijkheid. Wel een beetje oneerlijk dat God ons niet de mogelijkheid gaf onze ouders te kiezen, vindt u niet, meneer Broertjes? Of dat wij verantwoordelijk zijn voor hun daden.

Maar de angst die buurtbewoners vorig jaar schiepen in het Algemeen Dagblad over mogelijke onrust is aannemelijker geworden. Oekraïense twitteraars riepen de afgelopen dagen op tot protest, al dan niet vreedzaam, en de politie staat op scherp in de Krimwijk in Voorschoten. De locatie van het pand waar Maria Poetin woont, en foto’s ervan zijn met een simpele zoekactie snel gevonden. Al oppert ANP-fotograaf Bob van Keulen dat Poetins dochter daar al sinds twee maanden niet meer woont.


Een eventueel uitzetten van Poetins dochter zal de relatie Nederland-Rusland niet veel goeds doen en mist ook zijn doel. Acties zouden erop gericht moeten zijn de natie Rusland te raken, niet de persoon Poetin. Of zijn dochter.