Spring naar de content

De onmogelijke aanpak van stalkers

De bizarre, trieste moord op Linda van der Giesen roept de vraag op: wat te doen tegen een stalker?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Pas sinds het jaar 2000 is het mogelijk om contact- en straatverboden op te leggen aan dit soort liefdeswaanzinnigen. Liefdesperikelen zijn privé, was daarvoor de gedachte. Politie-ingrijpen komt pas aan bod als de wet wordt overtreden. Wie vóór escalatie een contactverbod wil opleggen moet volgens Slachtofferhulp Nederland een ‘dossier’ opbouwen met bewijsmateriaal. Een logboek waarin appjes, sms’jes, foto’s, opgenomen telefoongesprekken en zulks staan. Alsof het gaat om het eruit werken van een werknemer die niet naar behoren presteert: zonder overvloedig bewijs maak je juridisch geen schijn van kans.

Het bittere is dat Van der Giesen zo’n dossier had aangelegd en zelfs de politie informeerde over de vuurwapengevaarlijkheid van dader John F. De politie ging gisteren diep door het stof door grove inschattingsfouten toe te geven: achteraf had men een huiszoeking moeten doen naar het vuurwapen en hadden alarmbellen af moeten gaan omdat verschillende andere exen van F. in het verleden al aangifte hadden gedaan van bedreiging. Hij had bovendien een strafblad wegens geweldsdelicten.

Een blunder van de politie dus, een te voorkomen drama? Dat is te makkelijk gezegd. Volgens de politie hadden de twee namelijk een ‘ingewikkelde’ relatie en was er ook door F. aangifte gedaan tegen het slachtoffer. Daarnaast is de vraag of men bij het serieus nemen van de signalen wel op tijd was geweest. “Er moet eerst doorgerechercheerd worden en dat werk was op 10 augustus [de dag dat ze werd doodgeschoten, red.] nog niet klaar”, aldus hoofdofficier Van der Voort van Justitie.

John van den Heuvel stelt vandaag in de Telegraaf dat er dagelijks vele meldingen van hoogopgelopen echtelijke conflicten binnenkomen en dat het niet reëel is te verwachten dat de politie daar de juiste afweging in maakt. Begrijpelijk, omdat er in veel gevallen bovendien sprake is van valse verdachtmakingen – door beide partijen. Of een interventie bij F. had geholpen betwijfelt Van den Heuvel evenzo: “Voor de politie geldt altijd het risico dat een huiszoeking nog meer olie op het vuur gooit.” Ook biedt het juridische middel van contact- over verbiedgebod geen soelaas wanneer iemand van plan is de ander met een vuurwapen dood te schieten. Maar bewijs die intentie maar eens – en hoe lang ga je iemand dan vastzetten?

Dat maakt het nog wel het moeilijkst te verteren: dat er geen simpele oplossing is een dergelijk zinloos drama in de toekomst te voorkomen.

Onderwerpen