Spring naar de content

De rol van de KRO-NCRV in de Volkert-undercoveractie

De undercoverreportage van Brandpunt Reporter over Volkert van der G. maakte veel indruk. Bij moordenaars van het kaliber Volkert denk je aan Holleeders, aan Joran van der Sloot-achtige types.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Aan Volkerts voorkomen was geenszins te merken dat hij een psychopaat was – of een tomatensapje moet hem verdacht hebben gemaakt. Daar zat hij, op een Utrechts terras te keuvelen over de reclassering, zijn gezin, zijn uitkering en hoe hij de Nederlandse rechtsstaat maximaal benutte. De nieuwswaardige aanleiding voor het verhaal was dat Volkert zelf de fotosessie in De Telegraaf, door Ferry de Kok, had geënsceneerd. Waarmee hij het mediaverbod overtrad. Zijn advocaat had De Kok ingehuurd zodat de jacht op de eerste foto zou worden gestopt.

Dat kun je een overtreding van het mediaverbod noemen, je kunt het ook een uiterst verstandig besluit noemen ter bescherming van Volkert en ‘de samenleving’. Stijn Franken, advocaat van Volkert, deed er verstandig aan die fotoshoot te arrangeren. Voldoende reden om de overtreding van het mediaverbod te rechtvaardigen.

Maar overtrad hij het mediaverbod? Het verbod moet Volkert het podium ontzeggen om zijn wereldbeeld te verkondigen of anti-Fortuyn retoriek te bezigen, maar de moordenaar heeft slechts een stukje op de openbare weg gewandeld. De reclassering stelde tegenover Brandpunt Reporter dat het mediaverbod zou zijn overtreden. Het OM wilde niet reageren tegenover het programma maar heeft inmiddels toegegeven dat Volkert het mediaverbod níet heeft overtreden (Pijnlijk voor het OM is dat Franken in de Volkskrant van woensdag uit de doeken heeft gedaan dat het ‘natuurlijk’ niet in strijd met het mediaverbod is en het ‘uitvoerig besproken en door de verantwoordelijke instanties op touw is gezet’.)

Strikt genomen kon de KRO-NCRV de uitzending maken vanwege de uitspraak van de reclassering, maar intern wist men natuurlijk dat het een flinterdun verhaal is om een fotoshoot als overtreding van het mediaverbod te framen én daarvoor het zware middel van de undercoveractie in te zetten. De ronkende aankondiging van de KRO-NCRV is de omroep zeker aan te rekenen als je jezelf ziet ‘als bruggenbouwers in een samenleving op zoek naar verbinding’ en stelt dat ‘verhalen de samenleving verbinden’ en concludeert: “Wij zijn de beste verhalenvertellers van Nederland”.

Met de uitzending heeft de omroep een hoop woede jegens Van der G. gewekt bij mensen die al in geen tijden meer aan de moordenaar hadden gedacht. Hoewel Van der G. de ophef ongetwijfeld zal gebruiken in zijn voordeel, zal ook hij niet blij zijn met de hernieuwde aandacht op zijn persoon. Deze zaak kent alleen verliezers.