Spring naar de content

Nederland, ga achter de Oranjedames staan

De Oranje Leeuwinnen kunnen vanavond tegen Noorwegen een reuzenstap zetten richting de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Wordt het niet tijd voor meer steun aan de Oranjevrouwen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

10.599 kaartjes zijn er verkocht voor de kwalificatiekraker van de Nederlandse voetbalvrouwen bij het Olympische kwalificatietoernooi tegen Noorwegen. Na de attractieve 4-3 zege van woensdag tegen de Zwitserse voetbalsters is het snel gegaan met de kaartverkoop en Het Kasteel zit vanavond helemaal vol. Het is de nationale vrouwenvoetbalploeg daarmee voor de tweede keer ooit gelukt een interland uit te verkopen. In 2013 is Griekenland te gast op een uitverkocht Woudestein. Met alle respect voor het schattige stadionnetje van Excelsior, maar het feit dat de Oranje Leeuwinnen amper drie jaar later al drie keer zoveel kaarten verkopen als op die avond tegen de Griekse voetbalsters zegt genoeg over de groei die het vrouwenvoetbal heeft doorgemaakt.

Het gaat goed met het vrouwenvoetbal in ons land. Voor het eerst in jaren – in het recente verleden waren er mislukte experimenten als een BeNe-liga voor vrouwen – is er een stabiele Eredivisie Vrouwen, maar bovenal is het Nederlandse talent gewild in het buitenland. En niet bij subtoppers en middenmoters als bij de mannelijke collega’s. Nee, een substantieel deel van de Oranje-selectie speelt bij de topploegen uit het Europese vrouwenvoetbal zoals Liverpool (verdediger Mandy van den Berg) Arsenal (middenvelder Daniëlle van de Donk) en Bayern München (spits Vivianne Miedema). Daarnaast heeft de nationale selectie gedebuteerd op het WK in Canada afgelopen zomer en mag Nederland volgend jaar het EK organiseren.

Groei
Vooral de explosieve groei op amateurniveau is bewonderenswaardig. Het meisjes- en damesvoetbal is de snelst groeiende teamsport van ons land. Met duizenden te gelijk besluiten vrouwen en meiden om te gaan voetballen. Een kleine vergelijking: in 2013 zijn er 131.948 voetbalsters ingeschreven bij de KNVB. Twee jaar later zijn dat er 146.090. Een wonderlijke groei van 10,7% over slechts twee jaar. Het WK in Canada heeft daar een grote rol in gehad, want tussen 2014 en 2015 groeit het aantal voetballende vrouwen met 6,23% ten opzichte van een algemene ledengroei bij de voetbalbond van 1,1%.

Na de overwinning op de Zwitserse dames post het officiële Twitteraccount van de Oranje Leeuwinnen een aftermovie van de wedstrijd. Het is een verademing ten opzichte van de stijve, zure heren rond het mannenteam. We zien de grassroots van het Nederlandse vrouwenvoetbal op de tribunes zitten en uitbundig meeleven met hun helden op het veld. Het is een heel speels verslag, waarin de wedstrijdbeelden ondergeschikt worden geplaatst aan de beleving en jeugdigheid van de sport en haar bezoekers. Maar verdienen de vrouwen inmiddels niet ook een serieuze aanpak?

Een ander voorbeeld van het verschil tussen het mannen- en vrouwenvoetbal is te vinden in de zakken van de bestuurders, sponsoren en voetbalbonden. In 2011 brengt de KNVB groot nieuws naar buiten. Het gaat de drie komende jaren het vrouwenvoetbal en de Eredivisie Vrouwen met bijna twee miljoen euro steunen. Dat is een fooitje bij de bedragen die in het Nederlands mannenelftal worden gepompt. Alleen voor het WK in Brazilië in 2014 heeft de KNVB al een budget van zeven miljoen euro.

Geld van ondergeschikt belang
Naast alle verschillen verdienen de KNVB en Bert van Oostveen een pluim voor zijn reactie na het binnenhalen van het vrouwen-EK. Voor de toernooidirecteur is geld van ondergeschikt belang, laat hij na de presentatie van het EK vorig jaar aan het ANP weten. “Alle betrokken partijen zien de organisatie van dit EK als een impuls van de breedtesport en het vrouwenvoetbal”, vindt Van Oostveen. Om even later meteen ook het huidige verschil aan te geven: “Als je wilt verdienen, moet je een WK of volledig EK organiseren. Dan haal je geld binnen, niet met een toernooi van deze omvang.”

Toch wordt het tijd dat Nederland haar ogen definitief opent voor het vrouwenvoetbal. Het gaat de goede kant op – het volle Sparta-stadion vanavond bewijst dat één oog allert is. En terecht: want de Oranjedamesselectie behoort tot de beste landen van Europa. Het heeft een attractieve ploeg en het zit in een explosief groeiende voetbalmarkt. Voor kwalificatie voor de Spelen moeten de sterke Noren en Zweden worden verslagen, maar Oranje maakt zeker in eigen land een kans. Misschien kijken we over een paar jaar terug naar het OKT in maart 2016 als het keerpunt in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal in ons land en is het credo in voetballand misschien de volgende: Who run the world? De voetbaldames van het Nederlands Elftal natuurlijk.

Nederland-Noorwegen is om 19.30 uur te zien op het open kanaal van FOX.