Spring naar de content

Waarom 1500 euro de werkloze 50-plusser kan helpen

Uitzendbureaus die op zoek gaan naar geschikte werknemers voor een vacature, moeten minimaal één 50-plusser voordragen aan de opdrachtgever. Deze oproep doen koepelorganisaties van uitzendbureaus ABU en NBBU die zich hebben aangesloten bij de campagne ‘Open voor 50-plus’ van MKB-Nederland en uitkeringsorganisatie UWV die maandag nieuw leven in wordt geblazen. Uitzendbureaus kunnen een bonus tot wel 1500 euro ontvangen voor iedere oudere die ze aan een baan helpen. En de kans op deze premie kan wel eens goed gaan uitpakken. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sophie van Os

200.000 werklozen boven de 50
Werkloze 50-plussers vinden moeilijker een baan dan jongere werklozen. En veel bedrijven hebben inderdaad niet zoveel zin om ouderen in dienst te nemen. Een Hema franchise-nemer vertelde aan de NOS: “Wij zijn gewoon een Hema, hier heb je handjes nodig. En handjes zijn in Nederland kostbaarder als ze ouder zijn.” Betsie Gerrits, programmamanager 50-plus bij UWV laat echter weten dat een derde van de bedrijven bereid is extra maatregelen te treffen om een 50-plusser in dienst te nemen.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat ondanks dat de werkloosheid dalende is, nog steeds meer dan de helft van de WW-ers 50-plus is. Dat zijn er meer dan 200.000. Volgens Marcia Bastian van NBBU moeten we deze ervaren en gemotiveerde mensen niet zomaar afschrijven:”Uitzendbureaus zijn als geen ander in staat om opdrachtgevers te overtuigen van de toegevoegde waarde van 50-plussers.” Echter, laat de NOS in oktober 2015 weten dat het juist lastig is voor 50-plussers om via een uitzendbureau aan de slag te gaan: “Als het al lukt, is het vaak tijdelijk en slechts voor een paar uur.”

Laten zien dat ze fit zijn
“Maar ieder werk telt,” vertelt Suzan Bloemscheer, woordvoerder van Randstad. “Alles is beter dan aan de kant te staan en bovendien kan het heel waardevol zijn en je kansen vergroten.” Volgens Bloemscheer moet er vooral aan de beeldvorming van 50-plussers worden gewerkt. “Vooroordelen dat 50-plussers te duur zijn, niet flexibel zijn of niet vitaal, zijn onterecht. Ze zijn juist evenwichtig, hebben levenservaring, zijn energiek en enorm betrokken.” Om dit te laten zien, organiseert Randstad op 25 mei in Den Haag een +POWER Run, 50-plussers rennen dan vijf kilometer door de binnenstad van Den Haag. Bovendien starten ze een +POWER Platform om te laten zien wat kansrijke vakgebieden zijn en er worden opleidingsmogelijkheden aangeboden. “Die 1500 is zeker niet de motivatie, maar als dat helpt om 50-plussers aan het werk te helpen, dan is dat mooi.”

Ook Joop Schippers, hoogleraar Arbeidseconomie aan de Universiteit Utrecht, acht de kans groot dat de premie ervoor kan zorgen dat er meer mensen worden aangenomen: “Het is vooral belangrijk dat goed in kaart wordt gebracht hoeveel ouderen nu ook daadwerkelijk worden aangenomen.” Wil de kans echt toenemen dat ouderen worden gekozen dan zouden uitzendbureaus volgens Schippers voor een vacature meer dan één oudere aan moeten prijzen, ‘zodat werkgevers er minder gemakkelijk omheen kunnen’.

Het is niet de eerste keer dat er wordt opgeroepen om 50-plussers aan te nemen. MKB-Nederland heeft in 2014 en 2015 ook al topsprekers ingezet met een link naar het vraagstuk van ouderen op de arbeidsmarkt.