Spring naar de content
bron: ANP

Vergeet Schotland, Nederland heeft zijn eigen discussie over onafhankelijkheid

De Brexit bedreigt de eenheid van het Verenigd Koninkrijk. In Schotland en Gibraltar gaan serieuze geluiden op voor een onafhankelijkheid nu de Engelsen Europa de rug toekeren. Maar ook in ons eigen koninkrijk kan er zomaar een onafhankelijkheidssoap losbarsten. De omstreden oud-premier Gerrit Schotte speculeert openlijk over de onafhankelijkheid van Curaçao.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wiek van Gemert

Op 28 april staan er verkiezingen gepland op het eiland dat een eigen natie is binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Oud-premier en partijleider van de MFK (Movementu Futuro Kòrsou) Gerrit Schotte is echter helemaal klaar met de Nederlanders, zeker nu demissionair minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk met een schuin oog naar zijn partij kijkt.

Om te voorkomen dat er een zweem van corruptie over de verkiezingen van 28 april komt te hangen heeft Plasterk de verantwoordelijkheid over deze verkiezingen verschoven van de regering naar een onafhankelijke gouverneur. Plasterk verwijt de interim-regering van Gilmar Pisas, een partijgenoot van Schotte, ‘niet-integer handelen’.

Corruptie

Geheel verwonderlijk is de kritische blik van Plasterk echter niet. De MFK van Schotte is de tweede partij in de Eilandraad – niet die van het televisieprogramma Expeditie Robinson, maar het parlement van Curaçao. Schotte zelf was tussen 2010 en 2012 premier, en daarmee de eerste premier sinds de opheffing van de Nederlandse Antillen. Zijn carrière is echter doorspekt van schandalen. Zo is hij meermaals veroordeeld voor fraude. Ook is hij een jaar geleden veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar voor ambtelijke corruptie.

Volgens de rechter heeft hij zijn ‘positie als premier misbruikt’. Het is nog afwachten op het hoger beroep of hij daadwerkelijk de cel in moet. Voor nu is hij in ieder geval uitgesloten het premierschap. Volgens de rechter was dit ‘om de democratie van het eiland te beschermen’. Vandaar dat Schotte het premierschap (voorlopig) aan zijn partijgenoot Pisas heeft gelaten.

Een paar dagen geleden was het weer raak bij Schotte. Zijn huis werd doorzocht in verband met omkoping. Schotte zou voor een bedrag van 150.000 euro een parlementslid hebben omgekocht om over te stappen naar zijn partij. Deze overstap leidde tot de val van een kabinet waardoor Schotte aan de macht kwam. Ook de huizen van voormalig minister Charles Cooper en zakenman Gilbert R. werden doorzocht. Deze Cooper was ook een gegadigde voor het interim-premierschap. Al kwam hij echter niet door de screening, wat gezien deze verdenking wellicht begrijpelijk is.

Onafhankelijkheid

De getergde Schotte is het zat dat Plasterk vanuit Nederland constant over zijn schouder meekijkt en roept nu op tot onafhankelijkheid. Ook een partijgenoot van Schotte, voormalig minister en huidig parlementslid Jacintha Constancia is een openlijk voorstander van onafhankelijkheid. Zij is ook geen onbekende van justitie en zat recentelijk nog in de gevangenis voor het aanvallen van een mede-Statenlid. Waar Constancia haar oproep tot onafhankelijkheid ‘gewoon’ voor televisiecamera’s deed ging het er bij Schotte op een originelere manier. Tijdens de inval in zijn huis sprak hij een emotioneel bericht in dat hij vervolgens via WhatsApp onder de Curaçaose bevolking verspreidde.

Blauwe vogel

Schotte riep ‘zijn volk’ op hun ogen te openen. Volgens hem was Curaçao nog altijd een kolonie van Nederland. Bovendien zouden ‘de makamba’s’ – een scheldwoord voor Nederlandse uitbuiters – de touwtjes in handen hadden bij justitie. Schotte zei niet te rusten voordat hij alle Nederlanders een enkeltje in de ‘blauwe vogel’ zou hebben gegeven.

Met deze blauwe vogel doelde hij op vliegtuigen van de KLM. Schotte is nog altijd een populair politicus en de MFK kan bij de verkiezingen van 28 april dan ook zomaar een goede uitslag boeken.

Terwijl onze ogen gericht zijn op de onafhankelijkheidsperikelen in Schotland en op Gibraltar kan zich zomaar een deel van het Koninkrijk der Nederlanden afscheiden. Het verleden van Schotte doet vermoeden dat hij nog wel eens persoonlijke motieven kan hebben voor zijn oproep. Toch is het zeker niet uitgesloten dat onafhankelijkheid daadwerkelijk inzet wordt bij de opkomende verkiezingen.