Spring naar de content

De dubbele moord in De Jodensavanne

Ze werden in Nederlands-Indië ten onrechte beschuldigd van landverraad en gedeporteerd naar een concentratiekamp in Suriname. Een zwarte bladzijde uit de Nederlandse oorlogsgeschiedenis: de dubbele moord in De Jodensavanne.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Henri de By

Het was een merkwaardige lading die het schip de ms. Tjisedane op 21 januari 1942 in Soerabaja aan boord nam. Onder bewaking van een detachement mariniers schuifelden 146 mannen als een lang lint de loopplank op. Hun kleren waren vuil en haveloos, en deden nog maar weinig denken aan de lichte tropenkleding van de passagiers die het inschepen vanaf het bovendek gadesloegen. In zijn functie van scheepsarts had L. Schoonheyt menig schip bezocht, waaronder ook de ms. Tjisedane. Toen had ook hij een strak wit uniform gedragen, maar deze keer sloot hij de rij gevangenen. Uit de blik van kapitein Burger, die hem in het verleden altijd zo hartelijk had begroet, sprak nu alleen maar minachting. 

Als laatste daalde Schoonheyt af in het vooronder, de scheldwoorden en vloeken van de passagiers achter zich latend in het licht dat verdween achter het stalen luik. Het woord 'landverrader' galmde nog na in zijn hoofd. Toen zijn ogen gewend waren aan het duister zag hij de kooi; een constructie van dikke tralies die een groot deel van het tussendek besloeg, met uitzondering van twee loopgangen aan de zijkant vanwaar de mariniers met hun tommy-guns in de aanslag de gevangenen bewaakten. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap