Spring naar de content
bron: anp

De wereld van Adriaan Morriën

'Ik ben gemakzuchtig. Ik stel uit.' Maar op zijn tachtigste heeft hij toch een heel oeuvre op zijn naam staan. De wereld van Adriaan Morriën.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Joost Zwagerman

Wie niet weet hoe oud hij is, zal hem bij een ontmoeting waarschijnlijk op een jaar of 65 schatten, maar Adriaan Morriën werd vorige week, op vijf juni, toch werkelijk tachtig jaar. Even springlevend als de schrijver zelf is ook zijn reputatie als 'theoloog van het lichamelijke', zoals hij zichzelf ooit bij wijze van boutade noemde. Nog steeds schrijft Morriën — in zijn poëzie, columns (die hij zelf liever 'miniaturen' noemt) en autobiografische notities — met liefdevolle vitaliteit over wat hij ziet, hoort, voelt en denkt. 

Zodra ik een week niets doe, krijg ik ideeën. Ideeën voor gedichten, verhalen, romans, opstellen, studies, nieuwe vriendschappen en wereldhervormingen. Meestal moet ik na zo'n week weer aan het werk en gaat alles verloren in het leven van alledag. (—) Mijn schrijftafella ligt vol met eerste bladzijden, fragmenten, stukken dialoog, losse dichtregels. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap