Spring naar de content

Kletspraat over racisme

Volgens recent onderzoek zou tweederde van alle Europeanen zichzelf min of meer als racist beschouwen. Schokkender dan deze uitkomst is de brutaliteit waarmee ze wordt geponeerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door J.A.A. van Doorn

Laten we eens wat cijfers op een rij zetten. Naar eigen zeggen is 17 procent van de Denen absoluut niet racistisch tegenover 58 procent van de Portugezen en 45 procent van de Ieren. Van de Luxemburgers noemt 14 procent zich tamelijk of erg racistisch gezind, van de Nederlanders 31 procent. Tweederde van de totale Europese bevolking is niet vrij van racistische smetten maar 86 procent toont zich tegenstander van elke vorm van discriminatie op geloof, cultuur of ras. 

Neem eens aan dat een tweedejaars student communicatiewetenschappen met deze en dergelijke cijfers bij zijn docent zou aankomen, met het voorstel er een scriptie op te baseren. Hij zou zich belachelijk maken, omdat het voor iedereen zonneklaar is dat hier onzin wordt gepresenteerd. Had de student zich gemeld bij de Europese Commissie, dan zou hij warm zijn ontvangen. Het is namelijk die Commissie die onlangs deze en andere dwaze cijfers in de openbaarheid bracht, afkomstig uit een onderzoeksrapport dat in opdracht van de Commissie was samengesteld 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen