Spring naar de content

Naar een conservatieve partij

De tijd is rijp voor een brede, conservatieve partij, vindt dr A.A.M. Kinneging, voormalig ghostwriter van Frits Bolkestein. Vorige week had Kinneging een oriënterend gesprek met enkele CDA-zwaargewichten. De ChristenUnie volgt aanstaande dinsdag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Stan de Jong

Het is woensdagmiddag 6 december als op de kamer van CDA-fractiesecretaris Hans Hillen, in het oude ministerie van Justitie, een opmerkelijke ontmoeting plaatsheeft. Aanwezig zijn, naast Hillen, Anton Zijderveld, CDA-ideoloog en hoogleraar algemene sociologie aan de Erasmus Universiteit, Andreas Kinneging, rechtsfilosoof aan de Universiteit Leiden, en Bart Jan Spruyt, journalist van het Reformatorisch Dagblad en behorend tot 'de groep-Kinneging', een club die het conservatisme als politiek-filosofische stroming in de vaart der volkeren wil opstoten.

Het onderwerp van gesprek: hoe conservatief is het CDA nu eigenlijk? Kinneging en Spruyt hebben daar zo hun twijfels over. Maar Hillen laat aan duidelijkheid niets te wensen over. "Ik hoop en denk dat het CDA een conservatieve partij wordt." De spindoctor van Jaap de Hoop Scheffer heeft er lucht van gekregen dat Kinneging al contact heeft gehad met de ChristenUnie. "Dat is een orthodoxe, sektarische partij," zegt Hillen. "De conservatieven, die horen bij óns." Anton Zijderveld knikt. Binnen de CDA-fractie en het wetenschappelijk bureau bestaat eensgezindheid over de koers, vertelt hij. Voorop staan 'conservatieve' waarden als soevereiniteit in eigen kring, een kleine, maar sterke overheid, aandacht voor familiewaarden en de opwaardering van maatschappelijke instituties als het gezin, de school en de kerk. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap