Spring naar de content

Leer beleggen als Warren Buffett

De in de bestseller Leer beleggen als Warren Buffett – zijn beleggingsstrategie in theorie & praktijk’ uiteengezette beleggingsfilosofie wordt wel value-investing of waardebeleggen genoemd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Het is deze filosofie waaraan beleggers als Warren Buffett en Joel Greenblatt hun indrukwekkende successen op de beurs te danken hebben.

Grondlegger van de ‘value investing’-filosofie, én leermeester van Warren Buffett, is Benjamin Graham (1894 – 1976). Volgens Graham is het essentieel om het verschil te onderkennen tussen de werkelijke waarde van een bedrijf enerzijds (intrinsieke waarde) en de beurswaarde anderzijds.

De intrinsieke waarde is doorgaans vrij stabiel. De beurswaarde daarentegen fluctueert dagelijks (zo nu en dan fors!) met de grillen van de aandelenmarkt. Graham stelt dat beleggers niet de fout dienen te maken zich te laten leiden door het manisch-depressieve karakter van de aandelenmarkt. In plaats daarvan dienen koersfluctuaties te worden benut om aandelen te kopen wanneer deze in de uitverkoop zijn om ze vervolgens op een later moment te verkopen wanneer dat niet langer het geval is.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Aandelen zijn ‘in de uitverkoop’ wanneer de intrinsieke waarde zich substantieel boven de beurswaarde bevindt. Alleen dan is sprake van een zogeheten veiligheidsmarge (‘margin of safety’). Het kopen van aandelen in de uitverkoop biedt geen garantie op succes op korte termijn. Maar op wat langere termijn – een paar jaar volstaat doorgaans – geldt wel degelijk dat de beurswaarde van een bedrijf richting de intrinsieke waarde van datzelfde bedrijf tendeert. Ondergewaardeerde aandelen (‘value-aandelen’) renderen als gevolg daarvan bovengemiddeld.

Dat bovengemiddelde rendement van value-aandelen vormt voor beleggers een interessant gegeven. Daarmee is namelijk in extra hoge mate te profiteren van wat op termijn een bijzonder krachtig wiskundig verschijnsel blijkt: exponentiële groei oftewel het ‘rente op rente’-effect. Doodzonde om daarvan niet te profiteren… Via Beterinbeleggen.nl worden beleggers op een toegankelijke maar inhoudelijk gedegen wijze geïnformeerd over hoe value-investing in de praktijk toe te passen is en kunt u eveneens de bestseller ‘Leer beleggen als Warren Buffett’ gratis aanvragen.