Spring naar de content

De Kring: Jort Kelder, Yoeri Albrecht en Theodor Holman

De Kring van 9 januari 2004. Samenstelling: Boudewijn Geels.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De tragiek van Jort 

Jort Kelder wordt noodgedwongen weer praktiserend hoofdredacteur van Quote, nu de subtop vertrekt. Adjunct Mark Koster zal vanaf maart het kwakkelende Nieuwe Revu proberen op te krikken – eerst als adjunct, en na een paar maanden als hoofdredacteur. Redactiechef Arne van der Wal wordt adjunct bij FEM Business. Kelder heeft zijn voorgenomen sabbatical – de ski’s stonden al klaar – moeten schrappen. Jort Kelder, loopt de redactie van Quote leeg? “Dat beschouw ik als een compliment. Quote is traditioneel een springplank voor journalistieke talenten.” Alleen Kelder zelf springt nooit. “Dat is mijn tragiek.” Of de tragiek van Quote. Redacteur Eric Smit stapte onlangs op uit ergernis over Kelders ego-show. Kennelijk staat hij niet… “…onzin. Met de uitgever is afgesproken dat ik het gezicht ben van Quote. Ik heb een publieke functie, ik ben editor at large. Dat moeten redacteuren maar snappen.” Maar misschien waarderen ze het niet altijd? “Kijk, dat Koster uit mijn schaduw wil treden, begrijp ik wel. Maar ik vind het natuurlijk niet leuk; Koster is een tweede man bij uitstek. Ik feliciteer hem ermee dat hij Quote op z’n cv heeft staan, anders had hij de baan bij Revu nooit gekregen.” (AP) 

Yoeri’s vriendendiensten 

De vingers van redacteur Yoeri Albrecht van Vrij Nederland moeten zijn gaan jeuken bij al die negatieve berichtgeving over de Oranjes. Albrecht is bevriend met prins Willem-Alexander, prins Johan Friso en ook met Willemijn Verloop, de hartsvriendin van Mabel Wisse Smit. In het kerstnummer van VN kon Albrecht zich niet langer inhouden. Hij schreef een felle aanklacht tegen de ‘seksistische’ pers – concurrent Elsevier voorop – die Mabel hadden afgeslacht. We bellen hoofdredacteur Xandra Schutte. Was het niet netjes geweest als Albrecht vermeld had dat hij zijn eigen vriendenkring zat te verdedigen? “Journalisten hebben een groot netwerk. Dan ontkom je er soms niet aan om over bekenden te schrijven.” Maar lezers moeten toch weten dat Albrecht persoonlijk betrokken is? “Tja, wij hebben bij VN geen gedragscode voor dit soort gevallen. Wat vind jij er zelf eigenlijk van?” Over je vrienden kun je toch niet kritisch zijn? Albrecht neemt het trouwens wel vaker voor ze op. Hij schreef ook al een juichend verhaal over Niet Nix, de voormalige PvdA-jongerenbeweging, terwijl hij met oud-Niet Nixer Lennart Booij een tv-programma presenteert. “Eerlijk gezegd had dat portret over Niet Nix wel iets opiniërender gemogen.” (AP)

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Zo vader, zo zoon 

Jan Heemskerk (66) was de eerste hoofdredacteur van de Nederlandse Playboy. In 1998 zwaaide hij af. Op 1 maart treedt zijn zoon Jan Heemskerk junior (41) in zijn voetsporen. Hij is nu nog hoofdredacteur van FHM. 

Jan Heemskerk senior, Playboy draait momenteel slecht. Heeft u nog tips voor uw zoon? 

“Natuurlijk. De belangrijkste is: als het niet goed gaat, moet je terug naar je bron. In dit geval de Amerikaanse Playboy.” 

Wat doet men daar beter? 

“Zij geloven echt in hun eigen product, en dat zie je.” 

Is de Amerikaanse Playboy bloter of juist softer? 

“Och, méér bloot is nooit de oplossing.” 

Wie veronderstelt dat Playboy vooral wordt gekocht voor het bloot, snapt het niet? 

“De míx moet goed zijn. Nu zijn er vooral goede verhalen en diepgravende interviews nodig.” 

Had uw zoon als tiener blote vrouwen aan de muur? 

“Volgens mij niet. Ik had ze wel, ha ha.” 

Is Jan junior een playboy? 

“Hij woont zeer gelukkig samen. Voor gerotzooi met twintigjarige modellen is hij veel te verstandig.” 

Net als zijn vader? 

“Precies.” 

Margriet-principes 

Het weekblad Margriet weigert foto’s van vrouwen met hoofddoekjes af te drukken. Hoofdredactrice Anneliese Bergman is namelijk principieel tegen dit kledingstuk. Dit kreeg een freelance journaliste te horen nadat de Margriet-redactie een door haar gemaakt interview had geweigerd. De verslaggeefster moest wel even dóórvragen, want in eerste instantie verklaarde Margriet dat de foto was ‘mislukt’. “Inderdaad willen we geen hoofddoekjes in Margriet,” bevestigt Bergman. “We beelden vrouwen af zoals ze zijn. Thuis dragen ze die hoofddoekjes niet. Dat ze zichzelf buiten toedekken voor de ogen van anderen, is niet geëmancipeerd.” Niet alleen zij vindt dat, de héle leiding van Margriet denkt er zo over, zegt Bergman. “Inclusief mijn adjunct. Zij is getrouwd met een islamitische man.” Voor zover Bergman bekend plaatsen bladen als Libelle en Flair wél foto’s van hoofddoekjes. Maar om nu te stellen dat Margriet op de barricaden staat voor de vrouweneman-cipatie, gaat haar wat ver. “Anders dan Opzij zijn we geen vechtersblad. Wij spreken ons uit door bepaalde dingen níet te laten zien.” 

Geen nieuws

Een astrologe die de val van het kabinet-Balkenende en een harder wordende samenleving mocht voorspellen; had het RTL Nieuws op nieuwjaars-dag onvoldoende écht nieuws? De vraag is gerechtvaardigd omdat hoofdredacteur Harm Taselaar onlangs in het tv-programma De leugen regeert een uitermate leerzaam exposé gaf over zijn journalistieke normen en waarden. Een eveneens in de studio aanwezige collega van het weekblad Aktueel draaide hij vakkundig door de gehaktmolen. En nu dus, in zijn eigen programma, opeens die astrologe. “Het was inderdaad geen nieuws,” erkent adjunct Hugo van der Parre, die bij ontstentenis van Taselaar het woord voert. “Maar het was dan ook het laatste item. En dat dat in het RTL Nieuws lang niet altijd nieuws bevat, is geen nieuws. Op die plek hebben we bijvoor-beeld ook vaak Amerikaanse inkijkjes van Max Westerman die geen nieuws zijn.” Gelooft de hoofdredactie de VS-correspondent doorgaans? “Ja,” zegt Van der Parre. En ge-loofde de adjunct die astrolo-ge? “Nee,” zegt Van der Parre. Nou dan! “Och, in dat astrologie-item zaten ook trendwatchers, en van hun voorspellingen weet je evenmin of ze uitkomen.” Wat krijgen we de volgende keer? Wichelroedelopers? “Nou nee. Dit was één keer leuk.” 

Devil in disguise 

Hoe diep moet je iemand beledigen voordat hij besluit dat hij nóóit en te nimmer zaken met je zal doen? Theodor Holman probeerde het in 1994 in Het Parool. Doelwit: zijn christelijke medemens. “Nog steeds vind ik iedere christenhond een misdadiger,” schreef de columnist. De kerk noemde hij ‘een poppenkast’ en bidden ‘kinderachtig’. En nu, tien jaar later, gaat diezelfde Holman met Dieuwertje Blok een talkshow maken voor de katholieke KRO. Dolce Vita tv zal gaan over ‘de dingen des levens’, en komt per 12 januari dagelijks op de buis van 17.45 tot 18.30 uur. Was de KRO die geruchtmakende (Holman werd zelfs voor de rechter gedaagd) column uit 1994 vergeten? “Nee,” zegt Anton Fasel, hoofd informatieve televisie. Is de column ter sprake gekomen? “Nee. Maar we hebben Holman wel gevraagd of hij de uitgangspunten van de KRO onderschrijft. Het antwoord was ja.” Logisch, Holman wil dolgraag dat programma maken! “Je hoeft bij ons heus geen geloofsbelijdenis af te leggen als je een programma wilt presenteren. Je mag zelfs vinden dat het geloof iets achterhaalds is.” Maar gelovigen ‘christenhonden’ noemen gaat iets verder. “Och, het was vast niet zo stellig bedoeld.” (HH)

Prijspolitie

Vorige week schreef de Prijspolitie hier over de harde feiten omtrent de HP/De Tijd-abonneeservice, iets waarvoor we de nodige complimenten mochten ontvangen. Het kan immers nooit kwaad ook eens goed naar jezelf te kijken. Toch was niet iedereen zo gelukkig met de aflevering van vorige week. De waarheid blijkt altijd gecompliceerder, rekende Esther Nanninga van de afdeling marketing ons voor. Niet alleen zijn de adresdragers meer waard geworden (vijftig eurocent in plaats van één gulden) en hoeven er per boek minder waardebonnen ingeleverd te worden, ook de administratie-en verzendkosten kunnen met waardebonnen worden betaald. Dus niet denken dat de abonneeservice een van de grote money-makers van dit blad is. Dat is, verzekert Esther ons, natuurlijk niet het geval. Het is maar dat u het weet. Op onze oproep om oude bonnen in te sturen, mailde lezer Lucas Geerts dat bonnen bewaren soms niet eens hoeft. “Bij sommige producten staan de prijzen er gewoon op!” Als bewijs stuurde hij een aantal scans met covers van het tijdschrift Playboy mee. Graag hadden wij u soapsterretje Aukje van Ginneken in volle glorie willen tonen. Maar aangezien deze rubriek daarvoor helaas niet de ruimte biedt, geven wij hier alleen de naakte feiten. | 

Playboy (Sanoma) 
1998: ƒ8,25 2000: ƒ8,75 2004: €4,95 Prijsstijging: 32%