Spring naar de content

‘Vuur, vuur, vuur!’

Waarom de traditionele brandstapel met oud en nieuw niet door mocht gaan, is ze in Floradorp een raadsel. 'Zeg nou zelf, wat is een beter doelwit dan een politiebusje?'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ricci Scheldwacht

Nieuwjaarsdag, 1 januari 2004. Bij binnenkomst lijkt Floradorp nog in diepe rust. Het grasveld aan de Floraweg ligt er verlaten bij. In voorafgaande jaren smeulden hier nog de resten van het grote vreugdevuur dat traditioneel met oud en nieuw wordt ontstoken; dit jaar ziet het gras er ongeschonden uit.

Voor een van de huizen staat een klein groepje buurtbewoners. Ze zijn witheet over wat zich in de dagen tussen kerst en oud en nieuw heeft afgespeeld. Nachten achtereen patrouilleerden ME-bussen door de smalle straten, een politiehelikopter met zoeklicht cirkelde urenlang boven de daken, er werd een noodverordening afgekondigd, waardoor mensen hun huizen niet meer in of uit mochten, en in totaal werden 35 buurtbewoners opgepakt. Een aantal van hen moest de jaarwisseling in de cel doorbrengen. "Wat hier is gebeurd, komt zelfs in Bagdad niet voor."

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap